Hlavní obsah

Hlavatý chce zpět do Senátu, kde musel skončit poté, co byl zvolen poslancem

Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec hnutí ANO a podnikatel Jiří Hlavatý, jenž říjnovým zvolením do Poslanecké sněmovny automaticky pozbyl post senátora, zvažuje, že by se senátorský mandát, získaný v roce 2014 na Trutnovsku, znovu pokusil získat v doplňujících volbách. V případě úspěchu by jeho místo v Poslanecké sněmovně obsadil náhradník.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hlavatý, podnikatel a poslanec za hnutí ANO

Článek

„Zatím jsem to oznámil pouze místopředsedovi Hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi. Možná to budeme projednávat na středečním klubu. Všeobecně panují obavy, pokud nebude kandidovat Hlavatý, zda senátorský post neztratíme,“ řekl Právu Hlavatý.

Babišovo hnutí má obavy především z kandidáta STAN, vrchlabského starosty Jana Sobotky, jemuž nabídl podporu královéhradecký krajský šéf TOP 09 Aleš Cabicar. „Mluvili jsme o tom. Cabicar byl jeden z prvních, který mne ke kandidatuře do Senátu motivoval. Shodli jsme se na možné podpoře TOP 09,“ potvrdil Sobotka.

Topka v případě podpory Sobotky nehodlá v lednových doplňujících senátních volbách nasadit vlastního kandidáta. „Krajský výbor se přiklání k této variantě,“ doplnil Cabicar.

Kandidoval, ale do Sněmovny nechtěl

Samotný Hlavatý upřednostňuje křeslo senátora před mnohem vytíženějším místem v Poslanecké sněmovně. Působení v Senátu lze podle něj lépe sloučit s působením ve vedení jeho textilky JUTA.

„Poslancem jsem se kvůli pracovnímu vytížení ve firmě nikdy stát nechtěl. Zvládat výborně práci poslance a generálního ředitele největší české textilky by bylo hodně složité,“ odůvodnil Hlavatý.

Ve říjnových volbách kandidoval, aniž by ovšem skutečně do Sněmovny chtěl. „Pokud bych chtěl být poslancem, měl jsem nabídku dominovat na předních místech kandidátky,“ podotkl podnikatel.

Plány mu zkřížili voliči, kteří ho z 18. místa na královéhradecké kandidátce ANO skoro pěti tisící preferenčními hlasy posunuli na volitelnou pozici.

Hlavatého výsledek zaskočil, hlavně proto, že tím pádem skončil v Senátu. „Nebyl jsem si v té chvíli vědom, že mandát senátora v případě zvolení do Poslanecké sněmovny automaticky zanikne. Jestliže bych mohl volit mezi senátorem a poslancem, volil bych senátora. Zákon ale nic takového neumožňuje,“ doplnil Hlavatý, podle něhož je tato judikatura v rozporu se svobodnou volbou člověka, volit mezi dvěma parlamentními funkcemi, jednoznačně podpořenými voliči.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jiří Hlavatý, majitel akciové společnosti JUTA Dvůr Králové nad Labem.

V médiích si minulý týden postěžoval, že se stal obětí, když byl zbaven senátního mandátu, že to nepovažuje za demokratické a že se „vracíme zpátky do totality“. [celá zpráva]

Post poslance nakonec přijal, aby nepoškodil Hnutí ANO, za které jako nestraník kandidoval.

„Mohlo by to vyvolat spekulace, že vím něco víc o nynějších kauzách namířených proti Andreji Babišovi, a nechci o tom mluvit. Tomu jsem chtěl zamezit, a proto jsem v politice zůstal,“ tvrdí Hlavatý, jenž by jinak musel vrcholovou politiku opustit.

Kandidáta do lednových senátních voleb na Trutnovsku doposud zveřejnilo pouze hnutí STAN. Předchozích voleb v roce 2014 se zúčastnilo osm kandidátů. Hlavatý v druhém kole vyřadil nedávno zesnulého náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše za TOP 09.

Podobně jako Hlavatý ve Sněmovně nechce být ani další úspěšná kandidátka hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Hejtmanka Středočeského kraje v úterý oznámila, že se vzdává mandátu poslankyně a bude dál pracoval v čele kraje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám