Hlavní obsah

Lídři stran debatovali o budoucnosti Česka. Vláda promarnila šanci, kritizoval Kalousek

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lídři parlamentních stran se v úterý ráno sešli v sídle Hospodářské komory na Florenci, kde debatovali o budoucnosti ČR, představovali své vize do budoucna, mluvili o politice a podnikání. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek hned v úvodu zkritizoval vládu, že promarnila šance a utáhla šrouby. Šéf ANO Andrej Babiš mu na to vmetl, ať si přečte fakta.

Lídři stran představují své vize v sídle Hospodářské komoryVideo: Novinky

 
Článek

Jako první dostal v diskusi slovo Kalousek, protože Babiš přijel pozdě kvůli tiskové konferenci na ministerstvu financí. A lídr TOP09 se opřel do kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Vládu můžeme nazvat vládou promarněných šancí a utahování šroubů,“ prohlásil. Kabinet podle něj nesplnil jediný úkol. Jako příklad uvedl penzijní pojištění či vzdělávání. „Promarnili jsme čtyři roky,“ uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Předvolební debata na Hospodářské komoře. Na snímku Miroslav Kalousek (TOP 09) a Andrej Babiš (ANO).

Babiš: Jsme na špičce Evropy

„Pokud někdo kritizuje naši vládu, měl by si přečíst ta fakta. K 30. 9. jsme snížili dluh o 73 miliard,“ kontroval ihned Babiš. Česká republika je podle něj na špičce Evropy.

Důležitá je stabilita, aby se nepřijímala kupa nových zákonů, ale abychom udělali revizi toho, co tady je
Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

„Udělali jsme všechno pro to, abychom vybrali daně. Co udělal pan Bárta v dopravě? Proč nemáme infrastrukturu a rychlé vlaky?“ vmetl Kalouskovi. Vít Bárta byl ministrem dopravy ve vládě Petra Nečase, ve které Kalousek působil jako ministr financí.

Kalousek dále mluvil o přijetí eura. „Po brexitu startuje diskuse o budoucnosti Evropy, na stole je model dvourychlostní Evropy. Hranice rychlého a pomalého pruhu půjdou po hranici eurozóny,“ nastínil. Varoval před tím, že by se ČR mohla ocitnout na periferii. „Pak už se nás nebude nikdo na nic ptát,“ podotkl.

Bělobrádek chce míň zákonů

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek zase mluvil o tom, že zákonodárci by v budoucnu neměli přijímat desítky nových zákonů. „Důležitá je stabilita, aby se nepřijímala kupa nových zákonů, ale abychom udělali revizi toho, co tady je,“ míní.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura jako základní poselství své strany vypíchl nižší daně, méně byrokracie a více svobody. Místopředseda ČSSD Petr Dolínek zase prosazoval snížení daní pro drobné živnostníky či přívětivost ve formě digitalizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám