Hlavní obsah

ODS cupuje Babišův rozpočet se schodkem 50 miliard. Pilný by měl předložit nový návrh

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Občanští demokraté se v pátek pustili do návrhu rozpočtu na příští rok, který ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhuje se schodkem 50 miliard. Kdyby Babiš takhle hospodařil se svými firmami, tak už je dávno nemá, prohlásil ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Jan Skopeček

Článek

„V době pokračujícího ekonomického růstu je ta částka nepřijatelná, predikce hospodářského růstu se blíží třem procentům,“ prohlásil Skopeček na tiskové konferenci ve Sněmovně s tím, že schodek by měl být mnohem nižší.

„Pan Pilný může dostát svému jménu a být v příštích měsících pilný a rozcupovat rozpočet. Pokud to neudělá, tak se ukáže, že je jen figurkou. Může dostát svým slovům, že je šetřivý,“ dodal poslanec.

Čeká se na rozhodnutí Zemana

Narážel tak na to, že Babiše by měl v ministerském křesle vystřídat šéf sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný. Už na něj kývl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), chybí jen vyjádření prezidenta Miloše Zemana. Ten si však adepta na šéfa státní kasy zatím na Hrad nepozval, řekl Novinkám Pilný v pátek ráno.

Babiš ve čtvrtek večer uvedl, že návrh státního rozpočtu na příští rok je hotov a předpokládá deficit 50 miliard korun. Sám Babiš kdysi tvrdil, že chce mít v roce 2017 vyrovnaný rozpočet, poté své plány změnil.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Babišovo oznámení reagoval se slovy, že se nejedná o návrh státního rozpočtu, ale o návrh příjmů, výdaj a limitů pro jednotlivé kapitoly.

„Ty podle zákona musí ministr financí předložit vládě každý rok do 31. 5. Následuje standardní zákonem popsaný proces. Hovořit dnes o hotovém návrhu státního rozpočtu je buď neznalost nebo mystifikace,” míní Kalousek.

Ministr financí podle zákona předkládá vládě návrh státního rozpočtu nejpozději do 31. srpna. Vláda musí rozpočet předložit do Sněmovny do konce září.

Letošní rozpočet počítá se schodkem 60 miliard korun. Loňský rozpočet byl plánován na 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám