Hlavní obsah

Máte týden na odvolání Babiše, pak začne jednání o ústavní žalobě, dal Senát Zemanovi ultimátum

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud prezident Miloš Zeman do týdne neodvolá ministra financí Andreje Babiše (ANO), tak jeho kritici v Senátu podají návrh na projednání ústavní žaloby. Oznámil to předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) po úterním jednání organizačního výboru horní parlamentní komory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a prezident Miloš Zeman (vpravo).

Článek

„Bylo mi sděleno, že v blízkých dnech můžu očekávat návrh žaloby minimálně 27 senátorů, kteří budou požadovat, aby Senát zahájil jednání v souladu s článkem 65 Ústavy,” uvedl Štěch.

Dodal, že návrh na podání žaloby mu bude předán, pokud prezident nevyhoví návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Babiše. „Budu ho očekávat pravděpodobně v úterý příští týden,” upřesnil Štěch. Dodal, že by se kvůli projednání návrhu svolalo zasedání Senátu.

Místopředsedkyně horní parlamentní komory Miluše Horská (KDU-ČSL) upřesnila, že podpisů senátorů pro podání návrhu na ústavní žalobu přibývá. Za návrhem nyní stojí 34 senátorů.

„Byli bychom rádi, kdyby podpora od senátorů byla napříč politickým spektrem, protože tohle není politická otázka. Je to důležité společné tažení za ústavu, aby z ústavy nebyl trhací kalendář,” uvedla Horská. Návrh žaloby by podle ní měl být podán v řádu dnů.

K přijetí návrhu žaloby je potřeba souhlas tří pětin přítomných senátorů a tří pětin všech poslanců. Místopředseda Senátu Jiří Šesták (STAN) věří, že podporu pro podání žaloby na prezidenta získá.

Hrad: Vyhrožování je nepřijatelné

Hrad ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že vyhrožování prezidentu je „v demokratické společnosti nepřijatelné a neakceptovatelné. Už jsme to v historii jednou zažili.”

Reklama

Výběr článků

Načítám