Hlavní obsah

Kalousek: Babiš si bere dárce krve jako rukojmí

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Předseda topky Miroslav Kalousek se pustil do ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho pozměňovacímu návrhu na zdanění výnosů z korunových dluhopisů. Babiš ho totiž podal k novele zákona TOP 09 a Starostů, která má daňově zvýhodnit dárce krve a kostní dřeně. Podle Kalouska si je šéf státní kasy bere jako rukojmí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek avizoval, že Babišův pozměňovací návrh jeho strana nepodpoří. „Jsme navíc mírně znechuceni, že pan ministr a poslanec Babiš, aby vyvolal dojem, že se vyviňuje ze svého obcházení zákona a neplacení daní, tak pro tento svůj soukromý problém si neváhá vzít jako rukojmí tisíce a desetitisíce dárců krve a kostní dřeně,“ prohlásil Kalousek na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Dodal, že Babiš měl v uplynulých letech, kdy sedí ve vládě, dostatek času, aby svůj návrh předložil samostatnou vládní novelou.

Proti je i předkladatelka novely Věra Kovářová (STAN). „Myslí pan ministr Babiš svůj pozměňovací návrh vážně, nebo je to jen vypouštění mlhy, která má mediálně zakrýt jeho dluhopisovou kauzu? Po prostudování jeho návrhu a také vzhledem k tomu, že místo schůze Sněmovny, jejímž je členem, dává přednost lyžování, je odpověď nasnadě,” sdělila Novinkám poslankyně.

Babiš: Navrhuji zdanit sám sebe

Babiš v pondělí podal pozměňovací návrh, který by zdanil výnosy z korunových dluhopisů, které lidé nakoupili od svých firem před rokem 2013.

„Říká, že bychom měli zdanit fyzické osoby, které nakoupily dluhopisy emitované firmami, které jsou s nimi ekonomicky propojeny. Je to návrh, kde navrhuji zdanit sám sebe,“ oznámil v pondělí ministr financí. [celá zpráva]

Babiš v roce 2013 nakoupil dluhopisy svého tehdejšího holdingu Agrofert za 1,482 miliardy korun.

Reklama

Související články

Navrhl jsem zdanit sám sebe, tvrdí Babiš

Výnosy z korunových dluhopisů, které lidé nakoupili od svých firem před rokem 2013, by měly nově podléhat dani. Pozměňovací návrh, který s tím počítá,...

Výběr článků

Načítám