Hlavní obsah

Navrhl jsem zdanit sám sebe, tvrdí Babiš

Novinky, zpe, tov
Praha
Aktualizováno

Výnosy z korunových dluhopisů, které lidé nakoupili od svých firem před rokem 2013, by měly nově podléhat dani. Pozměňovací návrh, který s tím počítá, v pondělí podal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Navrhuji zdanit sám sebe, řekl šéf státní kasy novinářům během jednání vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Před chvílí jsem podal pozměňovací návrh. Říká, že bychom měli zdanit fyzické osoby, které nakoupily dluhopisy emitované firmami, které jsou s nimi ekonomicky propojeny. Je to návrh, kde navrhuji zdanit sám sebe,“ oznámil ministr financí.

Dodal, že se návrh podle jeho názoru týká dalších desítek lidí. Státních dluhopisů se návrh netýká.

„Stát může nastavit daňový režim korporátních (firemních) dluhopisů odlišně od státních dluhopisů. Zavádění výjimek a výjimek z výjimek ale dál zesložití daňový systém, který by naopak měl směřovat k jednoduchosti,” řekl Novinkám ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Upřesnil, že dluhopisy jsou zpravidla zaknihovány a emitující společnost nebo banka vedou registr jejich vlastníků. Kdo dluhopisy vlastní, sice není informace veřejná, ale může být dostupná na vyžádání finančním úřadům či orgánům činným v trestním řízení.

„Celkově je otázkou, zda finanční přínos z tohoto legislativního cvičení může být aspoň takový, aby kompenzoval čas poslanců a senátorů, který mu věnují,” dodal Sobíšek.

Kalousek: Babiš zákon zneužil

Proti pozměňovacímu návrhu zákona je předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jak sdělil Novinkám.

Pan ministr se tu snaží poslaneckým návrhem zastřít skutečnost, že on ten zákon zneužil
Miroslav Kalousek k dluhopisům Andreje Babiše

„Ta situace není na to, aby byla přijata plošná legislativní změna, ale je na to, aby nestranně a profesionálně pracovala finanční správa. Protože tam, kde nedošlo ke zneužití zákona, kde byly ještě jiné důvody než optimalizovat daň a lidé ty dluhopisy nakupovali v dobré víře, tam není důvod. Naopak je velice nefér je trestat a teď jim vlastně sebrat část úspor,“ řekl Novinkám Kalousek.

Pokud byly podle Kalouska dluhopisy vydány pouze kvůli daňové optimalizaci, tak je to dle platné legislativy protizákonné a má dojít k doměření daně, případně k postihům. Finanční správa tedy má prý již od roku 2014 volné ruce, aby případně viníka postihla.

„Pan ministr se tu snaží poslaneckým návrhem zastřít skutečnost, že on ten zákon zneužil a choval se v každém případě neeticky a pravděpodobně i protiprávně,“ dodal k Babišovi Kalousek s tím, že by se mělo postupovat případ od případu.

Svůj nesouhlas vyjádřil Kalousek i na twitteru, kde Babiše přirovnal k někdejšímu ministru vnitra Stanislavu Grossovi, který se dlouho vymlouval ohledně otázky financování svého bytu.

Ministr financí návrh na zdanění dluhopisů avizoval minulou neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Změna by měla podle jeho slov platit od příštího roku. Úrokový příjem z dluhopisů by měl být podle návrhu zdaněn od data účinnosti zákona.

Zneužití zákona Babiš odmítá

Babiš změnu ve Sněmovně navrhuje připojit k novele poslanců z opozičního klubu TOP 09 a Starostů, která zvyšuje daňové úlevy zejména pro dárce krve. Sněmovna by podle Babiše mohla o návrhu jednat ještě v únoru.

Ministr financí čelí kvůli nákupu trestnímu oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Že jeho postup měl směřovat k daňové optimalizaci, mu vyčítá i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který Babiše minulý týden v dopise vyzval, ať sdělí, jestli se problematikou dluhopisů zabývala Finanční správa. Babiš očekává, že na dopis odpoví během pondělí. Zneužití zákona odmítá.

Babiš v roce 2013 nakoupil dluhopisy svého tehdejšího holdingu Agrofert za 1,482 miliardy korun. „Moje bývalá firma měla 22 miliard úvěrů a připravovala největší pekárnu v Evropě za devět miliard, velkočpavkárnu na Slovensku za devět miliard a minulý rok investovala 19 miliard. Takže její úvěry dneska jsou 37 miliard. Samozřejmě věděla, že budou velké investice, proto chtěla dlouhé peníze, které by od banky neměla,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám