Hlavní obsah

Zeman: Je nesmyslné protestovat proti prohlášení nejvyšších ústavních činitelů o Číně

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protestovat proti prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o vztahu k Číně podle prezidenta Miloše Zemana nemá smysl. Zeman tak reagoval na to, že se Senát ve středu od pročínského usnesení distancoval. Premiér Bohuslav Sobotka považuje usnesení za politické. Zajímalo by ho, zda je Senát i proti čínským turistům a investicím.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman podotkl, že zahraniční politiku České republiky určuje vláda, včetně ministerstva zahraničních věcí, a prezident republiky ve spolupráci s Parlamentem.

„Senátoři několikrát vyzývali nejvyšší ústavní činitele, aby koordinovali svou zahraniční politiku. Když k tomu došlo, je nesmyslné proti shodnému stanovisku nejvyšších ústavních činitelů protestovat,“ míní Zeman.

Podobně reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který to vnímá jako politické prohlášení, nikoli jako prohlášení instituce.

„Především si myslím, že je to politické prohlášení ze strany Senátu. Nemohu to vnímat jako prohlášení instituce. Je to prostě názor pravice, která v Senátu prosadila své rozhodnutí,“ reagoval premiér Bohuslav Sobotka na prohlášení Senátu.

Je Senát proti čínským turistům?

Jeho kabinet se podle něj poslední tři roky snaží zlepšit vztahy s Čínou, které prý předchozí vláda ani nenavázala. Snaží se tak vyrovnat nerovnováhu, která tu je mezi exportem a importem z Číny. Sobotka jí chce kompenzovat tím, že tu bude přátelské prostředí a bude sem jezdit více čínských turistů a bude více investic z Číny.

„Nevšiml jsem si, že by Senát ve svém usnesení odmítl čínské turisty, nevšiml jsem si, že by odmítl čínské investice, nemyslím si, že by odmítly zakázky, které se pro naše firmy povedlo získat v Číně,“ dodal.

Naopak poděkování vyjádřil Senátu na twitteru ministr kultury Daniel Herman.

Pod prohlášením o respektu k Číně po návštěvě dalajlamy byla jména prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky a předsedů obou komor parlamentu Milana Štěcha a Jana Hamáčka.

Horní parlamentní komora se od usnesení ve středu distancovala. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Zemanem, že nemá smysl protestovat proti prohlášení nejvyšších činitelů o Číně?
Ano
43,1 %
Ne
56,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4624 čtenářů.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám