Hlavní obsah

Politici se hádají nad reakcí Číny na české ujištění o přátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco řada politiků považuje vyjádření čínského ministerstva zahraničí, jímž reagovalo na nedávné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů o vztazích s Čínou za vzkaz vazalům, podle šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) jde o neutrální odpověď. Hamáček prohlášení podepsal spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou, předsedou Senátu Milanem Štěchem (oba ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem jako reakci na návštěvu dalajlamy v ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman s předsedy obou komor Parlamentu ČR. Na snímku vlevo Jan Hamáček, vpravo Milan Štěch (oba ČSSD).

Článek

"Chybí termín, dokdy musí Česká republika začít naplňovat činy, aby se Číňané nezlobili. Naši čtyři ústavní činitelé ponížili tuto zemi a teď ji nutí k tomu, aby přijímala toto ponižující prohlášení ze země nedemokratického režimu," řekl novinářům předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Za způsob, jak změnit servilní politiku, považuje volby.

Hamáček odpověď z Číny pokládá za diplomatické vyjádření obdobné těm, které si například vyměňují země EU. Rozhodně to nepovažuje za vztyčený prst, jak tvrdí opozice. "Vnímám to jako reakci z čínské strany, která pouze bere na vědomí prohlášení," uvedl.

Kde je národní hrdost, ptá se poslanec

"Česká republika je suverénní stát, a pokud chce mít s Čínou vztahy, tak na férovém základě. Toto vyjádření mi přijde opravdu tak, že jsme vazalové Číny," komentoval čínské prohlášení poslanec vládní KDU-ČSL Ondřej Benešík. Poznamenal, že v případě prohlášení ústavních činitelů bylo Česko až moc vstřícné. "Myslím si, že jsme si měli zachovat trochu odstup a větší národní hrdost," uvedl.

Za nešťastné a nevhodné označil prohlášení i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, podle něhož si jím signatáři mohou podkopat vlastní autoritu. [celá zpráva]

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman se setkal 18. října v Praze s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

V Praze se dalajlama minulý týden sešel s lidoveckým ministrem kultury Danielem Hermanem a s některými členy Poslanecké sněmovny a Senátu. Prezident Zeman, šéfové obou komor parlamentu Štěch a Hamáček a premiér Sobotka ve svém prohlášení zdůraznili, že Česko "při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí".

Dodržet slovo či sladit slova a činy?

Čína si podle úterní reakce cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země dodrží své sliby, dodrží politiku jedné Číny a "plně pochopí a budou respektovat základní zájmy a hluboké obavy Číny a budou se zabývat s opatrností otázkami souvisejícími s Tibetem s cílem zajistit zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů". [celá zpráva]

Původní překlad, který přinesl web China.org, hovořil o tom, že příslušné země mají „sladit svá slova s činy”.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Milan Štěch na schůzi Senátu

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček

Peking pokládá dalajlamu za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám