Hlavní obsah

Češi zadržení v Turecku nemířili do Sýrie kvůli terorismu, uvedlo ministerstvo

Dvojice Čechů zadržená v Turecku nemířila do Sýrie za účelem teroristické činnosti, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo zahraničí. V prohlášení zveřejněném na svém webu ministerstvo oznámilo, že dvojici poskytuje konzulární pomoc. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu uvedl, že doufá ve vyhoštění dvojice Čechů z Turecka. Řešení ale podle něj nelze očekávat rychle.

Foto: Victims of War Aid

Miroslav Farkas

Článek

Zadržení Markéta Všelichová a Miroslav Farkas jsou podle ministerstva obviněni ze závažných trestných činů podle tureckého práva, konkrétně z členství v ozbrojené teroristické organizaci.

„Podle dostupných informací ministerstva zahraničních věcí nebylo účelem cesty této dvojice do Sýrie účast na teroristické činnosti,“ uvedl úřad.

Toto hodnocení činnosti Čechů česká diplomacie v pondělí předala tureckému velvyslanci v ČR a turecké straně ho poskytne i Zaorálek při návštěvě Turecka 13. prosince.

Konzulární pomoc pro zadržené Čechy podle MZV spočívá ve zprostředkování kontaktu s příbuznými, zajištění spojení s českými konzulárními úředníky v Turecku a jejich případných návštěvách zadržených ve vazbě. Konzulární úředníci také zadrženým doporučí vhodného advokáta, případné se budou účastnit soudních líčení.

Podle českého práva

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nedisponuje informacemi, podle kterých by mohlo být jednání zadržené dvojice trestné jako „teroristický útok“ podle českého práva.

Turci zadrželi dva české občany při pokusu překročit turecko-iráckou hranici v polovině listopadu. Dvojice podle tureckého tisku uvedla, že prošla výcvikem v německých speciálních silách a ve francouzské legii. Obviněni byli Miroslav Farkas a Markéta Všelichová kvůli spojení s kurdskými milicemi YPG.

„Turecká republika považuje kurdské YPG (Lidové obranné jednotky), ke které se oba jmenovaní veřejně hlásí na sociálních sítích, za pobočku teroristické organizace PKK (Strana kurdských pracujících) a při prokázání vznesených obvinění hrozí oběma českým občanům vysoké tresty. PKK pokládají za teroristickou organizaci všechny státy Evropské unie, YPG nikoliv,“ uvedlo ministerstvo.

Zdůraznilo také, že Česká republika odsuzuje terorismus plně v jakékoli formě a v boji proti němu je aktivní na mnoha úrovních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám