Hlavní obsah

Turecko si stěžuje na Británii kvůli „teroristickým útokům” kurdských radikálů v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Británie je vedle České republiky další zemí, kterou Turecko kritizuje kvůli tomu, že nezasahuje proti kurdským radikálům napojeným na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), kteří podnikly dva vandalské útoky v Londýně. Turečtí poslanci v pondělí varovali, že to může ohrozit vzájemné vztahy obou zemí. Článek v provládním listu Daily Sabah ukázal, že Turecko zesiluje tlak na další země kvůli Kurdům.

Foto: Fatih Saribas, Reuters

Turečtí vojáci při zásahu proti PKK v severním Iráku

Článek

Turecký poslanec Talip Küçükcan uvedl, že má velké obavy kvůli tomu, že britské úřady nepodnikly opatření, která by odvrátila tyto útoky, a selhaly při hledání pachatelů.

„Indiferentní postoj Velké Británie k terorismu PKK nepoškozuje jen hluboce zakořeněné mnohorozměrné turecko-britské vztahy, ale ubližuje také multikulturnímu duchu Londýna a je hrozbou pro vlastní bezpečnost Spojeného království,” poznamenal poslanec.

Dodal, že očekává, že britská policie posílí svá opatření proti PKK a dalším teroristickým organizacím.

Podobně se vyjádřil i Enes Bayrakli z nadace pro politický, ekonomický a společenský výzkum SETA. „Především se těmto útokům muselo dát předejít. Přinejmenším by měli být pachatelé postavení před spravedlnost,“ uvedl.

Naznačil, že britský přístup dává jistou legitimitu kurdským radikálům a oslabuje boj s PKK.

Vandalismus jako terorismus?

List Daily Sabah uvedl, že turecké instituce v Londýně se staly terči „teroristických útoků” skupin napojených na PKK, a britská policie jim nejen nezabránila, ale ani pachatele nedopadla.

Zmínil vandalské útoky ze začátku listopadu na turecké kulturní centrum Yunus Emre v Londýně a tureckou mešitu v londýnském Hornsey. Takovéto útoky se v Británii dříve nestávaly, poznamenal list, který ale neuvedl, k jakým škodám došlo.

Scotland Yard tureckému listu sdělil, že nikdo nebyl zatčen a vyšetřování pokračuje.

Daily Sabah se obrátil na britskou ambasádu v Ankaře s tím, zda tyto útoky znamenají, že se změnil postoj Londýna k PKK. Britské velvyslanectví v Ankaře listu odvětilo, že PKK je v Británii zakázána od roku 2001, protože jde o teroristickou organizaci, a že britská policie jen během posledního roku zabavila lidem spojeným s PKK milión tureckých lir.

Britská vyjádření list zpochybňuje

Turecké tajné služby podle listu přesto považují Velkou Británii za jednu z klíčových zemí pro PKK v Evropě a tvrdí, že PKK má v Londýně 150 aktivních členů a 2000 sympatizantů, kteří se ukrývají pod pláštíkem kulturních organizací. List ale žádnou z organizací nejmenoval.

Turecké úřady si také stěžovaly, že do roku 2004 požádalo o vydání 18 lidí podezřelých z terorismu, ale vždy jim to bylo zamítnuto.

Turecko považuje za teroristické mnohé skupiny, které jsou v jiných zemích legální, což je například případ syrských kurdských milic YPG, které úspěšně bojují proti Islámskému státu. Z terorismu kvůli údajným vazbám na separatisty z PKK podezřívají i kurdské poslance. Za teroristický čin lze v Turecku považovat i šíření propagandy organizací údajně spojených s PKK.

Pondělní článek listu, v němž zazněla kritika na adresu Britů, se nesl v podobném duchu jako nedělní výpad proti České republice, že neposkytuje Turecku informace o českých bojovnících působících v zahraničí. [celá zpráva]

V Turecku 13. listopadu zadrželi dva Čechy, kteří působí v milici YPG, a obvinili je z působení v teroristické organizaci. Jeden z dvojice byl údajně odstřelovač. [celá zpráva]

V YPG působilo a nadále působí také několik britských dobrovolníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám