Hlavní obsah

Poslanci neschválili jednání o zahraniční politice. Podle premiéra je jednotná

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci si ani po třech hodinách jednání neschválili jednání o prioritách zahraniční politiky. V průběhu dopoledne vystoupil premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), kteří sdělili, že česká zahraniční politika je jednotná. Opozice se nyní bude snažit do programu prosadit odložení EET a vysvětlení komplikací s dostavbou dálnice D8.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Schůze Poslanecké sněmovny k zahraniční politice, odkladu startu EET a k problémům s dostavbou dálnice D8 svolaná z podnětu opozičních TOP 09 a ODS. Na snímku předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Jako první si ve Sněmovně vzal slovo předseda ODS Petr Fiala. Ten už po jednání svého poslaneckého uvedl, že mu zahraniční politika připadá nejednotná.

„První bod se týká zahraniční politiky, potřebujeme, aby nás premiér informoval o prioritách zahraniční politiky. Připadá nám nejednotná,“ řekl Fiala. V souvislosti s tím zmínil i prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů pro Čínu, které považuje za nestandardní.

Fiala řekl, že chce po Sobotkovi vysvětlení, protože Česko může být navenek silné a jednotné jedině tehdy, když bude mít jasně stanovené zahraniční priority.

Ohýbání hřbetu před Čínou

Poslanec TOP 09 František Laudát vyčetl Sobotkově vládě ohýbání hřbetu před Čínou, kvůli kterému si Česko podle něj zavírá dveře na Západ.

„Z pohledu toho, jakou máme obchodní bilanci s Čínou a s Ruskem, tak byste mohl přiznat, že v tomto směru vaše ekonomická diplomacie selhala. S Čínou i s Ruskem máme obchodní deficit,“ shrnul Laudát.

Zmínil, že lepší obchodní vztahy než s Ruskem má ČR se Spojenými státy, ale podle něj to není přičiněním Sobotkovy vlády.

Sobotka: Ale my máme jednotnou zahraniční politiku

„Jsme uprostřed neklidných časů, je to turbulentní doba a to, že věci se mění, potvrzuje i volba prezidenta v USA,“ reagoval premiér. Souhlasil s tím, že nejednotná zahraniční politika by zemi poškodila, ale trvá na tom, že česká zahraniční politika jednotná je.

„Česká republika přijala dva zásadní dokumenty, schválili jsme koncepci naší zahraniční politiky. Souhlasila s nimi celá koaliční vláda,“ konstatoval Sobotka.

Dodal, že velký význam v posledních měsících získala skupina V4, v rámci níž se povedlo posílit vyjednávací pozici Česka. Navíc tyto státy společně lépe řeší migrační krizi, tvrdí premiér.

Zaorálek se rozohnil

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se na začátku v reakci na vystoupení poslanců Laudáta a Fialy rozohnil. Prohlásil, že Česká republika je mezinárodně uznávaný aktivní hráč.

„Odmítám všechny tyto výroky a odmítám, že potřebujeme nějaká velká gesta, protože jsme nesrozumitelní,“ uvedl Zaorálek. Podle něj je nutné držet se toho, co se dohodlo. Partnerství s Čínou je podle něj velice důležité, a to mimojiné proto, že Čína má peníze.

Mezi Českem a Čínou budou zřízeny další tři přímé letecké linky. Celkem jich tedy bude šest.

Reklama

Výběr článků

Načítám