Hlavní obsah

Dalajlama sblížil lidovce s ANO. Rodí se noví spojenci?

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár týdny se spojenectví soc. dem. s KDU-ČSL zdálo pevné. Jejich politici společně útočili na Andreje Babiše a jeho ministry ve vládě přehlasovávali. Schůzka lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou ale obě partaje rozdělila a KDU-ČSL se dostalo nečekaného zastání od babišovců. Rodí se nové spojenectví?

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Ani pondělí nevneslo jasno do toho, zda v roce 2014, kdy vznikal dokument o strategickém partnerství s Čínou, se členové vlády dohodli, že se nebudou oficiálně setkávat s dalajlamou.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí, že taková dohoda byla a že Herman nedodržel slovo, šéf kultury to ale ostře odmítá. [celá zpráva]

Babiš si to už nevybavuje

Lídr ANO Andrej Babiš, který se Hermana zastal od začátku, řekl Právu, že si nepamatuje, jestli dohoda byla, nebo ne. Podle něj ale Herman vždy říkal, že se s dalajlamou chce potkávat.

„Podstata problému je v tom, že prohlášení čtyř ústavních činitelů je nestandardní, a nepamatuji si, že by se v minulosti tak vyjádřili vůči jiné zemi. Zahraniční politika je záležitostí vlády a toto prohlášení se mnou nikdo nekonzultoval. Určitě bych s ním nesouhlasil,“ řekl v pondělí Právu Babiš.

Právě v pondělí zveřejněný průzkum STEM napovídá, že by se babišovci mohli poohlížet po nových partnerech do dalšího kabinetu. Mezi logické kandidáty by připadali právě lidovci a Starostové a nezávislí, kteří se do konce roku mají rozhodnout, jestli budou do Sněmovny kandidovat s nějakou stranou, nebo na vlastní pěst. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v říjnu podle STEM

Hermana se zastala eurokomisařka Věra Jourová, která v té době byla ministryní pro místní rozvoj. „Můžu dosvědčit, že pan Herman řekl, že mu nikdo nemůže zakázat, aby se setkal s dalajlamou. Pamatuji si ten výrazný okamžik, kdy se proti tomu pan Herman ohradil, že je ministr vlády v demokratické zemi a že takovou podmínku nepřijímá,“ řekla Jourová Novinkám.

Ani exministr dopravy za ANO Antonín Prachař si podle svých slov na dohodu na vládě nevzpomíná. „Nevybavuji si, že by byla nějaká dohoda. Naopak si vzpomínám, že pan Herman reagoval, když na to přišla řeč, že jako člověk, který má blíž k duchovním záležitostem, se setká s papežem i dalajlamou,“ sdělil Právu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že po dvou letech je těžké něco tvrdit slovo od slova. Podle jeho názoru ale Herman i Zaorálek říkají poměrně přesně, co se stalo. „Ministr Zaorálek apeloval na to, že pokud se s Čínou má situace narovnat, tak je třeba držet se určitých pravidel kontaktu, a na to ministr Herman řekl něco ve smyslu, že nemůže garantovat, že by se s dalajlamou nesešel. Nuance se ale neřešily, ani konkrétní příklad,“ řekl Právu.

Pokud vím, žádný takový slib nebyl. Tři jsme odmítli dát bianko šek, že se nesejdeme s dalajlamou.
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Hermanovu verzi také podpořili jeho kolegové z KDU-ČSL i vlády. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky Zaorálek apeloval na členy vlády, aby zvážili setkávání například s dalajlamou kvůli rozvoji a budování česko-čínských vztahů.

„Tehdy v té diskusi vystoupil ministr Herman, který řekl, že on nemůže slíbit, že se s dalajlamou nikdy nesetká,“ řekl Novinkám. [celá zpráva]

Podobně se vyjádřil i vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Pokud vím, žádný takový slib nebyl. Tři jsme odmítli dát bianko šek, že se nesejdeme s dalajlamou, co si vzpomínám. Myslím, že o oficiálním či neoficiálním setkávání nebyla řeč. Je to ale dva roky,“ uvedl.

V úterý na Hradě

Problém je ale v tom, že Zaorálek chce, aby se členové vlády nesetkávali s dalajlamou oficiálně, nýbrž pouze neformálně. Tak to na rozdíl od Hermana, který dalajlamu přijal na svém ministerstvu, udělal například Bělobrádek, který si k tomu navíc nepozval média.

V úterý se na Pražském hradě mají setkat čtyři nejvyšší ústavní představitelé – prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, šéf Senátu Milan Štěch a předseda Sněmovny Jan Hamáček (všichni tři ČSSD), aby ladili společně zahraniční politiku. [celá zpráva]

Pokud jde o záležitosti týkající se Číny, tak si myslím, že se jimi zabývat nebudeme.
předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Půjde o jejich první setkání po společném prohlášení stvrzujícím českou pozici vůči Číně, které se stalo terčem kritiky. Připojí se k nim ještě Zaorálek a Stropnický.

Možná i o Číně

Zaorálek uvedl, že Čína se řešit nemá. „Nevylučuji, že se třeba prezident na okraj jednání o Číně zmíní, ale není to na programu jednání,“ sdělil Právu.

Štěch podotkl, že program i termín setkání byly připraveny řadu týdnů dopředu a že debata o Číně není na stole. „Na programu máme ochranu vnější evropské hranice, debatu o evropské armádě, postup v záležitosti brexitu i informaci týkající se Ukrajiny. Předpokládám, že se budeme držet připraveného programu. Pokud jde o záležitosti týkající se Číny, tak si myslím, že se jimi zabývat nebudeme. Není o čem diskutovat,“ řekl Štěch.

Také podle Stropnického není dalajlama a Čína na programu. „Což neznamená, že o tom nepadne slovo,“ řekl Právu.

Totéž nevyloučil ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Lze předpokládat, že ústavní činitelé zhodnotí aktuální dění z hlediska zahraniční politiky a zaměří se i na nadcházející období,“ uvedl pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám