Hlavní obsah

Herman dohodu o Číně neporušil. Ministra kultury se zastali Bělobrádek, Jurečka i Jourová

Novinky, bja, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) neporušil žádnou dohodu, když se oficiálně sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, řekl Novinkám místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. Hermana se zastal i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (vlevo) a ministři zeměděltsví Marian Jurečka (uprostřed) a kultury Daniel Herman

Článek

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek i ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) v neděli Hermana osočili, že nedodržel slovo a porušil „gentlemanskou“ dohodu členů vlády, že se s dalajlamou nebudou scházet oficiálně.

Herman na to uvedl, že žádnou takovou dohodu neuzavřel. V pondělí ho podpořili i jeho straničtí kolegové Bělobrádek s Jurečkou i eurokomisařka za ANO Jourová. Ta v době vzniku dohody o strategickém partnerství s Čínou seděla ve vládě coby ministryně pro místní rozvoj.

Herman prý slíbil konzultaci

„Nebyla to písemná dohoda. Byla to diskuse, kdy na začátku mandátu této vlády ministr zahraničí apeloval na členy vlády, aby zvážili setkávání například s dalajlamou ve vztahu k rozvoji a budování česko-čínských vztahů. Tehdy v té diskusi vystoupil ministr kultury Daniel Herman, který řekl, že on nemůže slíbit, že se s dalajlamou nikdy nesetká,“ sdělil Novinkám Jurečka.

Podobně se vyjádřil i Bělobrádek. „Pokud vím, žádný takový slib nebyl. Tři jsme odmítli dát bianko šek, že se nesejdeme s dalajlamou, co si vzpomínám. Myslím, že o oficiálním či neoficiálním setkávání nebyla řeč. Je to ale dva roky,“ napsal Novinkám v SMS zprávě.

Herman podle Jurečky tehdy slíbil, že případné setkání bude konzultovat s premiérem i ministrem zahraničí, což dodržel.

Pamatuji si ten výrazný okamžik, kdy se proti tomu pan Herman ohradil, že je ministr vlády v demokratické zemi a že takovou podmínku nepřijímá
Věra Jourová

„Můžu dosvědčit, že poté, co jsme odsouhlasili tu smlouvu, tak pan ministr Herman řekl, že mu nikdo nemůže zakázat, aby se setkal s dalajlamou. Pamatuji si ten výrazný okamžik, kdy se proti tomu pan Herman ohradil, že je ministr vlády v demokratické zemi a že takovou podmínku nepřijímá,“ vzpomínala eurokomisařka.

„Pokud si dobře vzpomínám, tak tento požadavek zakotven ve smlouvě přímo není, že to bylo řečeno jenom jako důsledek smlouvy. A k tomu se právě pan Herman vyjádřil, že to je pro něj nepřijatelné,“ dodala.

Novinky se na vyjádření ke kauze zeptaly i premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ten však zatím nereagoval.

Anketa

Je podle vás správné, že český ministr nemá oficiálně přijímat dalajlamu, protože si to nepřeje Čína?
Ano
37 %
Ne
63 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10530 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek poskytl 20. října 2016 deníku Právo rozhovor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Foto: Petr Bratršovský

Věra Jourová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám