Hlavní obsah

Žádnou dohodu jsem neuzavřel, popírá Herman tvrzení dvou ministrů

Právo, Novinky, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odmítl nedělní tvrzení ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD), že nedodržel slovo a porušil gentlemanskou dohodu členů vlády, že se s dalajlamou nebudou scházet oficiálně. Tvrdí, že žádnou dohodu neuzavřel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultutry Daniel Herman (KDU-ČSL)

Článek

„Žádnou dohodu jsem neporušil, protože jsem žádnou neuzavřel,“ řekl Herman v neděli na krátkém tiskovém brífinku v budově jeho úřadu.

Podle něj se sice před dvěma roky debatovalo na vládě o dalajlamovi a šéf diplomacie Zaorálek ministry žádal, aby slíbili, že se s ním nebudou setkávat, on ale slib nedal. „Pro mě je to ale nepřijatelné, je to jako kdyby po mně někdo chtěl, abych se nesetkal s papežem,“ dodal Hermann.

Čínští komunisté si mě nekoupí

Jádro sporu ohledně setkání s dalajlamou podle něj spočívá v nařizování toho, kdo se s kým může vidět. "Žádný jiný stát, i kdyby to byla velmoc, přeci nemá právo ministrovi jiné země určovat, s kým se má, nemá a kde setkávat. To je pro mě prostě naprosto nepřijatelné. Odmítám tento vazalský přístup vůči Pekingu. Mě si nekoupili českoslovenští komunisté před rokem 1989 a nekoupí si mě ani čínští komunisté," řekl Hermann.

Na dotaz Práva, zda se setkal s dalajlamou jako ministr nebo soukromě Herman odpověděl: "Ve chvíli, kdy jsem se stal ministrem vlády, tak i když spím, i když jsem v kuchyni, lese, nebo oblečený naprosto neformálně, tak není o nic více snížen můj mandát, než když mám kravatu a oblek. Celé mi to přijde jako trapné slovíčkaření a na můj vkus přílišné servilní podlézání jisté velmoci," řekl.

SMS nebo telefonát

Herman prý šéfovi české diplomacie nejprve řekl, že se s dalajlamou sejde na konferenci Fórum 2000, pak ale změnil názor.

”Pan Herman se na mě obrátil, že se setká s dalajlamou na Fóru 2000. Najednou jsem si přečetl, že oficiálně přijme dalajlamu na ministerstvu. Poslal mi SMS, že se situace vyvinula, že ho přijme na ministerstvu. Že je to pro něj otázka svědomí,” řekl Zaorálek v neděli v diskusním pořadu Partie televize Prima. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na brífinku na kterém informoval o aktuální situaci českých občanů v Turecku.

Herman ale tvrdí, že se Zaorálkem, který byl služebně v zahraničí, o návštěvě dalajlamy mluvil den předtím po telefonu. Výsledkem bylo, že si prý vzájemně vyměnili své názory.

"V rámci svých kompetencí jsem významného představitele významného duchovního směru, nositele Nobelovy ceny míru, přijal na ministerstvu, protože je to důstojné, a nevidím v tom vůbec žádný problém," dodal šéf kultury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec ČSSD.

Zaorálkovu verzi v neděli to v České televizi potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec. „Před dvěma lety došlo na gentlemanskou dohodu, kdy Luboš Zaorálek přišel na vládu a řekl, ´máme-li pokračovat ve vztahu s Čínou, je nezbytně nutné, aby kontakty s dalajlamou byly na neoficiální bázi´. Dva roky ta dohoda platila, všichni jsme ji dodržovali,“ řekl Chovanec v televizi. První, kdo ji porušil, byl podle jeho slov Herman. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám