Hlavní obsah

Státní stát neošidí. Bufety a jídelny v parlamentu se EET vyhnou

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Zanedlouho budou muset všechny restaurace a hotely evidovat tržby elektronicky. Některé instituce se však zavádění EET vyhnou. Takovým příkladem může být třeba Sněmovna a Senát. Paradoxem je, že Strakova akademie evidenci bude muset mít.

Foto: Jan Hrouda, Právo

Úřad vlády ČR

Článek

EET se od prosince týká ubytování, stravování a pohostinství. Restaurace a jídelny, které zřizuje stát, se však evidenci vyhnou. Mezi ty patří jak dolní, tak horní komora Parlamentu. Poslanci a senátoři tedy účtenky v práci nedostanou.

„Obecně platí, že v případě, že provozovatelem zařízení přijímajícího hotovost je stát, obec, kraj nebo organizační složka státu, je toto zařízení z evidence tržeb vyloučeno,“ vysvětlil Novinkám mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o subjekty hospodařící s veřejnými prostředky, a vzhledem ke způsobu hospodaření, kdy příjmy organizačních složek státu jsou zároveň příjmem státního rozpočtu, nelze předpokládat motivaci pro krácení tržeb,“ podotkl.

EET ve Strakově akademii

Jiná situace bude ale v sídle vlády. Jídelnu ve Strakově akademii totiž zřizuje soukromá firma a na tu už se EET vztahuje.

„Stravovací zařízení, které v prostorách Úřadu vlády ČR provozuje společnost Eurest, se plynule připravuje na zavedení EET, a to instalací odpovídajícího hardwaru do pokladního systému,“ potvrdil Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer.

Dodal, že se změnou DPH pro stravovací provozy bude upravena od 1. prosince cena jídel tak, aby odpovídala zákonné sazbě DPH 15 % (původně 21 %). „Což individuálně dle smluvních cenových hladin poníží celkovou cenu jídel,“ doplnil.

Od prosince budou muset tržby evidovat hotely a restaurace. Od března příštího roku se bude vztahovat na maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce od účinnosti.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si od novinky slibuje lepší výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Opačný názor má pravicová opozice, která EET dlouhodobě kritizuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám