Hlavní obsah

TOP 09 chce od Štěcha distanci od prohlášení

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostrým sporům kolem setkání lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana s tibetským dalajlamou, které vyústilo v prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, zdaleka neodzvonilo. Kalouskova TOP 09 podle informací Práva chce vyzvat šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD), coby jednoho ze signatářů prohlášení, k distanci od dokumentu. A pokud tak veřejně neučiní, hodlají senátoři za TOP 09 bojkotovat zvažované znovuzvolení Štěcha do čela Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Navíc TOP 09 chce spolu s ODS požádat o svolání mimořádné schůze Sněmovny, jejímž jediným tématem má být právě česká zahraniční politika ve vztahu k Číně. Miroslav Kalousek a jeho strana už v uplynulých dnech ostře odsoudili prohlášení, které partajní šéf označil za „ponížené řiťolezectví“, k čemuž se v minulosti nikdo nesnížil.

Volba vedení ohrožena?

„Toto prohlášení ponížilo Českou republiku, její občany a zpochybnilo náš kredit ve svobodném světě. Vystavilo nám nálepku země, pro kterou je lidská svoboda obchodovatelnou komoditou,“ prohlásil ve čtvrtek v rámci interpelací na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) Kalousek.

Na adresu Hermana uvedl, že pouze plnil své pracovní povinnosti ministra svobodné země.  A v obdobném duchu, v jakém jeho strana chystá výzvu Štěchovi, se Kalousek premiéra dotázal, co ho přimělo k podpisu prohlášení a za jakých okolností je ochoten svůj podpis odvolat. Odpovědi se ale kvůli omluvené absenci Sobotky nedočkal.

Kritický postoj pravice může zkomplikovat při ustavující schůzi Senátu volbu jeho vedení. Koalice ČSSD, babišovců a lidovců sice má v horní komoře většinu, ale lidovci stojí v tomto případě na straně opozice. Jejich zástupci už v uplynulých dnech spolu s představiteli Starostů a nezávislých zaslali Štěchovi otevřený dopis, podle jehož obsahu mohl předseda horní komory svým podpisem překročit své pravomoci, když dokument podepsal jménem Senátu, byť se o něm nediskutovalo.

To, že by senátoři STAN Štěcha v případě, že se od prohlášení čtyř nedistancuje, nepodpořili, ale předseda jejich senátorského klubu Jan Horník ve vyjádření zaslaném Novinkám odmítl.

„Musíme dementovat proklamované odhodlání senátorů za Senátorský klub Starostové a nezávislí bojkotovat zvažované znovuzvolení Štěcha do čela Senátu. V klubu STAN jsou samozřejmě i někteří zvolení senátoři za TOP 09 nebo s podporou TOP 09, ale jedná se o tak silné osobnosti, že jejich postoj při tajné volbě zřejmě nebude záviset na přání Kalouskovy TOP 09, ale na úsudku jich samotných,” napsal Horník Novinkám.

Distance se asi nedočkají

Soudě podle dřívějších slov Štěcha se ale ani tentokrát kritici prohlášení nejspíš nedočkají požadované distance. Předseda Senátu totiž uvedl, že prohlášení čtyřky pouze odráží dohodu o česko-čínském strategickém partnerství s tím, že text se nijak neodchyluje od oficiální české zahraniční politiky, kterou se řídily všechny vlády od roku 1993.

Vzhledem ke Štěchovu deklarovanému přesvědčení, a také k tomu, že volby v parlamentu jsou tajné, mohou naschvály vyústit v nezvolení předsedy a místopředsedů horní komory. Na jejím složení se přitom už v uplynulých dnech dohodli zástupci frakcí s tím, že své místopředsedy by měli mít vedle soc. dem. také lidovci, Starostové a nezávislí spolu s TOP 09 a ODS. Ustavující schůze Senátu se má sejít 16. listopadu.

Prohlášení podepsali s prezidentem také premiér a šéfové obou parlamentních komor. Čtyřka nejvyšších ústavních činitelů se v něm přihlásila k respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Číny, jejíž součástí je Tibet.  „Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány,“ uvedli Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka, Milan Štěch a Jan Hamáček.

Vznik prohlášení ve čtvrtek zdůvodnil ve Sněmovně šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj vznikla ve vládě dohoda, že ministři budou respektovat citlivost Číny k  přijetím dalajlamy oficiálními institucemi. „Proto vzniklo prohlášení, že se nic nemění,“ uvedl Zaorálek v narážce na Hermanovo setkání v prostorách ministerstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám