Hlavní obsah

Volby: Babiš se pral s Krpálkem, Fiala vytáhl manželku

– Plzeň
Právo, Karolina Brožová

Předvolební kampaň vrcholí a politici hledají každou šanci, jak se blýsknout v očích veřejnosti. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš v sobotu na sportovním festivalu pro děti v Plzni dováděl před zraky objektivů s olympioniky. Fotografiemi se pak chlubil na svém Facebooku.

Foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš zápasí s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem.

Článek

„Já vás zdravím z Plzně, kde jsme byli na Sporťáčku, myslím, že skvělá akce. Každý rok to má větší popularitu. Přišli sem skvělí sportovci, olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, Gabriela Koukalová, známá biatlonistka, vítězka světového poháru, a Jiří Prskavec, bronzový z olympiády. A taky paralympionici Anežka Floriánková a Arnošt Petráček,“ napsal Babiš.

Aby ani ti, kteří dětský festival nenavštívili, nebyli ochuzeni o pohled na skotačícího ministra, připojil sérii fotografií a videí, na kterých se pere s judistou Krpálkem nebo hraje ping-pong s Koukalovou.

Družení s Babišem navíc olympionici těžko mohou odmítnout, neboť Sporťáček spolufinancuje kromě EU také Nadace Agrofert.

Sdružil se i s Jágrem

Na festivalu se sportovními hvězdami nebyl Babiš poprvé. Zkraje září jej navštívil v Ostravě a o svém zážitku a setkání s hokejovou legendou Jaromírem Jágrem nezapomněl referovat na sítích: „V Ostravě byly na téhle super akci spousty rodičů a dětí. Jo, a vlastně i Jaromír Jágr. Ukecal jsem ho, aby tady s námi strávil den – a on nezklamal. A přišla i Veronika.“

„Projekt Sporťáček podporuji tři roky a jsem jeho propagátorem. Je to skvělá akce, která má motivovat děti ke sportu. Chodím na Sporťáčka každý rok bez ohledu na volby,“ napsal Právu Babiš.

Počet hvězd, se kterými se Babiš ukazuje veřejnosti, již glosoval i ostře sledovaný vtipálek z Twitteru, který se vydává za čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga: „Sháníme známé lidi do kampaně, se kterými se v poslední době nevyfotil Andrej Babiš. Zatím máme starého mrzouta a jednoho vraha z Průhonic.“

Inzeráty v novinách i vaření

Ne všichni se však snaží přesvědčit k podpoře slavné tváře. Šéf ODS Petr Fiala oslovil svou manželku Janu Fialovou. V placené inzerci v novinách vyšly letáky s rozhovorem, kde čtenářům vysvětluje, že jejímu manželovi lze věřit.

„Vstoupil do politiky, aby ji udělal lepší, aby naše děti měly dobrou budoucnost a aby měl pocit, že udělal všechno, co měl,“ říká Fialová.

Rozličnými způsoby se snaží zaujmout voliče i ostatní strany. ČSSD například spustila kuchařskou show. Předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) s šéfem zelených Matějem Stropnickým a společným kandidátem do Senátu Václavem Bělohradským vařili špagety a vtipkovali o barvách zeleniny. Na zahrádce u kamery griloval rybu senátor Zdeněk Škromach s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

Počínání politiků není podle politologa Jana Bureše ve světě nijak zvláštní. Čím méně se prý v politice dějí zvraty a řeší důležité problémy, tím pestřeji se politici snaží voliče oslovit.

Volební kampaně sportovcům kazí reputaci

„Strany se snaží vzbudit důvěru. Když politici mají pocit, že sami nemůžou udělat víc, tak začnou nasazovat děti, manželky, které politika vychválí,“ řekl Právu.

„Ono to funguje i v cizině. Olympijské vítěze, kteří zvítězili nedávno, si lidé pamatují. Ale škodí to těm sportovcům. Politikům to pomoci může. Se sportovci si lidé spojují jen kladné vlastnosti. A říkají si, že když je ochoten vyfotit se s ministrem financí, tak mu asi důvěřuje,“ dodal Bureš.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Vaření soc. dem. je zase pokus zalíbit se fanouškům kulinářských pořadů. „Stále víc se to přibližuje reklamě na něco jiného. Jestli se zjistí, že lidi rádi sledují pořady o vaření, tak budou politici také něco vařit. Má to prvky reklamy,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám