Hlavní obsah

Podnikatelé nejsou podle Kalouska pokusní králíci. Navrhuje odložit EET o dva roky

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čeští podnikatelé si nezaslouží být pokusnými králíky, prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek směrem k elektronické evidenci tržeb (EET). Ta má v první fázi začít platit už letos v prosinci. TOP 09 podala novelu zákona, podle které by se odložila účinnost EET o dva roky. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Novinkám řekl, že nechápe, pro Kalousek EET kritizuje.

TOP 09 chce odloži EET o dva roky Video: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Kalousek na tiskovém brífinku podotkl, že Babiš nemá v EET pořád jasno. „Neustále mění výklad i podmínky, čímž vytváří mimořádnou právní nejistotu. To vše pouhých 70 dní před účinností tohoto zákona,“ uvedl předseda topky.

Jako příklad uvedl nejasnosti ohledně toho, zda se bude evidence vztahovat na spropitné, stánky s občerstvením či jídla přes ulici.

„ČR se nesmí stát vývojovou laboratoří a podnikatelé se nesmějí stát pokusnými králíky. Za této situace TOP 09 předkládá návrh zákona, který oddaluje účinnost EET o dva roky. Obracíme se na ČSSD i na KDU-ČSL, aby zvážily míru své zodpovědnosti,“ vyzýval Kalousek.

Chceme zabránit chaosu a nerovnému zacházení s podnikateli
Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Topce vadí, že zákon začne platit pro každého podnikatele jinak. Od prosince budou muset tržby evidovat hotely a restaurace. Od března příštího roku se bude vztahovat na maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce.

„Chceme zabránit chaosu a nerovnému zacházení s podnikateli. Chceme, aby EET platilo pro všechny od 1. ledna 2019,“ vysvětlil poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Strana chce, aby se zákon ve Sněmovně projednal ve zrychleném čtení podle paragrafu 90, aby se návrh eventuálně stihl schválit ještě do konce listopadu. Kalousek uvedl, že počítá s podporou poslanců, kteří se proti EET stavěli od začátku. Pokusí se prý také intenzívně vyjednávat s kluby ČSSD a lidovců.

Kalousek dodal, že platí, že pokud se jeho strana dostane k vládě, EET zruší.

Smysl další tiskové konference Kalouska o Babišovi mi uniká
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

Šéf státní kasy Babiš Novinkám sdělil, že Kalouskově kritice nerozumí. „V roce 2007 chtěl zavést registrační pokladny, což je kromě technických parametrů to samé. Škoda, že když byl ministr financí, nedotáhl nic do konce, nevybíral lépe daně a naopak je zvyšoval a dokonce bral lidem slevy na dani,” kritizoval Babiš.

Proti tomu se ohradil Kalousek. „Pan ministr Babiš lže jako vždycky. Pokladny prosadil v roce 2005 pan ministr Sobotka s účinností od 1. 1. 2008. Ministr financí Miroslav Kalousek v roce 2007 ty registrační pokladny stihl zrušit ještě před účinností,” reagoval Kalousek.

Bude na platy a důchody, slibuje Babiš

Vláda si od EET slibuje lepší výběr daní. To ve čtvrtek zopakoval i Babiš. Bude tak podle něj na platy učitelů, lékařů a na důchody. Ministr také zdůraznil, že evidence funguje v 16 zemích EU.

„Nájezd EET jsme přizpůsobili potřebám podnikatelů tak, jak se na nás obraceli, naopak jsme všem chtěli vyjít vstříc, aby jim zavedení evidence neohrozilo podnikání. S podnikateli mluvíme, děláme konference. Takže smysl další tiskové konference Kalouska o Babišovi mi uniká,” hájil lídr ANO.

Fázování je logické, míní Bělobrádek

Stejně tak vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nesouhlasí s odkladem účinnosti evidence. „Fázování má logiku, spíše bychom zavedli minijoby a ty nejmenší z EET vyčlenili,” řekl Novinkám.

Dodal, že Kalouska však chápe. „Je před volbami,” podotkl šéf lidovců.

Anketa

Mělo by se zavedení elektronické evidence tržeb (EET) odložit?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3757 čtenářů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Reklama

Výběr článků

Načítám