Hlavní obsah

Počty nákaz infekční žloutenkou typu A na jižní Moravě stále rostou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji i nadále pokračuje. Za poslední týden hygienici zaznamenali 25 nových případů. Počet nakažených stoupl již na 215. V pátek to oznámila Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hygienici upozornili, že desetinásobný nárůst případů oproti předchozím rokům dále eskaluje. „Za poslední týden přibylo 25 případů,” uvedla v pátek hygienička Renata Ciupek.

Nejhorší situace je podle dat v Brně a okolí, kde bylo zaznamenáno 80 procent všech případů. Letní aktivity, jako jsou hromadné akce či pojídání jídla venku neumytýma rukama, podle hygieniků šíření napomáhají.

Nejvíce nemocných je ve věku 20-44 let, avšak nákaza postihuje také osoby ostatních věkových kategorií.

Infekce se podle hygieniků šíří kontaktem od osoby k osobě - při nedodržení základních zásad hygieny rukou, zejména umytí po použití WC a před každým jídlem.

Příznaky nákazy se objevují po 14 až 50 dnech. Patří mezi ně zvýšená teplota, bolest kloubů, nevolnost a nechutenství a rovněž zežloutnutí očního bělma.

Proti nákaze je možné nechat se očkovat.

Dodržování základních hygienických návyků je v prevenci přenosu zásadní:
- řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC
- řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem před každou konzumací jídla, nápojů; je zcela nevhodné společné pití z jedné láhve (otírání hrdla láhve rukou), ukusování z jedné svačiny, sdílení cigarety, vodní dýmky apod.
- řádné mytí rukou vždy po návratu domů z venkovního prostředí (výtahy, kontejnery na odpad, hřiště, MHD apod.)
- důsledně dohlížet na dodržování hygieny rukou u dětí
- pro případ, kdy si nemůžeme ruce umýt, je vhodné mít u sebe malé balení dezinfekčního prostředku na ruce nebo jednorázové dezinfekční ubrousky
- v případě výskytu onemocnění v rodině či u svých blízkých se řídit pokyny Krajské hygienické stanice

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám