Hlavní obsah

Na jižní Moravě řádí žloutenka, nakažených už je přes sto

Právo, Novinky, tr, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Více než stovka lidí se v Jihomoravském kraji nakazila infekční žloutenkou typu A. Epidemii se zatím nedaří zastavit, každý týden přibude 10 nových případů. Nákaza se šíří hlavně mezi bezdomovci a narkomany.

Foto: Profimedia.cz

Prevence před žloutenkou? Umýt si ruce mýdlem a teplou vodou.

Článek

Se žloutenkou bojují lidé na jižní Moravě už od jara, během uplynulých dnů se ale situace zhoršuje.

„Nákaza se šíří primárně v socioekonomicky níže postavených skupinách, jako jsou bezdomovci, narkomani, a následně jsou postiženi jejich rodinní příslušníci a známí, kteří jsou s nimi v kontaktu,“ upozorňuje lékař Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

„Tito lidé vyznávají styl života ve velmi blízkém vzájemném kontaktu, volně se pohybují po městě, a proto se nemoc rychleji šíří,“ vysvětlila krajská hygienička Renata Ciupek.

Prevence? Pořádně si umýt ruce

Hygienici nedokážou odhadnout, kdy nebezpečná epidemie skončí. Proto intenzivně upozorňují na to, že se „nemoc špinavých rukou“ přenáší pouhým dotykem. Stačí přidržet se madla v hromadných dopravních prostředcích, sáhnout na eskalátor, vzít kdekoli za kliku.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečí se zvyšuje v období dovolených a hromadných kulturních akcí. Lidé si nebezpečí dostatečně neuvědomují, obává se hygienička. Prevence je tady jednoduchá: důsledné mytí rukou teplou vodou a mýdlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám