Hlavní obsah

Božské Rio: Dopingová kauza je jen přetvářka, míní koulař Machura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejen k výkonům českých atletů, ale také k dopingu se vyjádřil host pořadu Božské Rio na serveru Sport.cz Remigius Machura. A jaký má na doping halový mistr světa z roku 1985 a pátý koulař na olympijských hrách v Soulu názor? „Myslím, že je to přetvářka, vzhledem k tomu, že na téhle planetě dopuje 60 % a víc lidí. Všichni si snaží zvýšit si výkonnost, když jim o něco jde.“

Božské Rio: O dopingové aféře s koulařem MachurouVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jestliže se dostaneme k výrokům, že budou potrestáni i nevinní, a odpověď naší přední sportovkyně je: ,To nevadí, oni si to příště uvědomí,´ tak nechápu, o čem mluví,“ říká Machura, který má sám s dopingem zkušenost a jeho vědomé užívání dříve přiznal.

Co se týče důkazů o státem řízeném dopingu, poukazuje na to, že stále nejsou průkazné. „Myslím, že je to honění se za Ruskem. Hrozně se to začalo zneužívat, ale nikdo za nic nemůže, vždycky jenom sportovec je vinen,“ říká s nadsázkou.

Znepokojil ho například případ Darji Klišinové, které byl nejprve start umožněn, poté odepřen, ale nakonec startovala. „Ať mi nikdo neříká, že to nebyla hra Ameriky, aby svým závodnicím zametla cestu, protože jestli jim někdo mohl znepříjemnit život, tak to byla právě ona.“

Jak se bude dařit českým oštěpařům?

Machura v Božském Riu okomentoval i šance českého oštěpaře Jakuba Vadlejcha, který se probojoval do nedělního finále. „Jako jediný z našich je schopen hodit za 90 a pokud se mu povede první pokus, tak budou mít všichni stres. Víťa Veselý je stálice a nejméně věřím Petru Frydrychovi, protože měl zdravotní problémy,“ vysvětluje.

V noci na pátek bude o medaili bojovat i česká oštěpařka Barbora Špotáková, která do finále postoupila bez problémů, přestože z druhého místa.

„Myslím, že slečna Špotáková ví, kde udělala chybu. Udělala ji opakovaně, mluvil jsem o tom i s trenérem, takže si myslím, že už ji nemůže zopakovat. Je to chování mezi kvalifikací a finále. Myslím, že tam byly velké rezervy. Nebyl to první závod, kdy v podstatě, a nedivím se jí, upřednostnila rodinu a snažila se to skloubit dohromady s vrcholným výkonem a ono to pokaždé nevyjde,“ komentoval Machura.

Podle něj je potřeba si závod přehrávat a naladit se na něj, což je prý ve vyšším věku těžší. „Ti starší lidé, pokud tam jsou opakovaně, tak už ta atmosféra nemusí na ně tak dolehnout a začíná stres a kupí se chyby. Já jí strašně přeju, aby vyhrála, ale obávám se, že i když hodí nějaký špičkový výkon, tak se někdo zblázní. Medaili mít bude, ale zlatá bude těžká,“ vysvětluje.

Překvapení na výšce

A jak se dá motivovat dvojnásobná olympijská vítězka? „Ona se vrací celkem neúspěšně po mateřské, kdy si prožila svoje a zjistila, že někteří lidé nejsou schopni dodržet to, co říkali, takže má motivaci a možnost ukázat, že ona je ta nejlepší na světě,“ myslí si Machura.

U překážkářky Zuzany Hejnové má strach, aby nepřehlédla nějakou soupeřku za sebou. „Ona se totiž soustředí na Američanku (Dalilah Muhammadová, pozn. red.), ale nikdo neví, jestli s rezervou neběhá ještě někdo jiný, ale věřím jí, ona je bojovník,“ říká.

Velkým překvapením je výškařka Michaela Hrubá, která letos získala zlato na mistrovství České republiky.

„Míšu sleduji už hodně dlouho, jelikož trénuje v Brně, a protože mi postupně krade všechny dorostenecké a juniorské rekordy. Myslím, že tento rok má poměrně hodně těžký, protože je mladá, nemá tu výkonnost vyrovnanou vyskákanou, ale myslím, že si to užije, a pokud by se jí podařilo postoupit do finále, tak by to byl úspěch,“ popisuje bývalá atletka Šárka Kašpárková.

Kafe s tonikem na osvěžení 

V závěru pořadu zavítal do studia vicemistr České republiky v přípravě kávy Jakub Hartl, který poradil, jak se v létě osvěžit. Podle něj je velmi osvěžující spojení kávy a toniku. „Přišlo to z Ameriky. Je to studený drink s bublinkami, což je v létě osvěžující,“ říká.

Prozradil také, že když káva není dobrá, tak nevoní. „Měla by vonět po oříškách, ovoci, zrna by neměla být mastná, spíš lehce matná.“

Brazilská káva je proslavená hlavně kvůli ideálním podmínkám pro pěstování, které v Brazílii jsou. „Z hlediska kvality je Brazílie nejoblíbenější, za ní je třeba Kolumbie.“

V dalším dílu se můžete těšit například na výživového poradce Petra Havlíčka a přijde také olympijský vítěz Roman Šebrle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám