Hlavní obsah

Božské Rio: Za volantem může mít problém, ale loď ovládá stříbrný Dostál v pohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už v devíti týdnech vážil devět kilo a v juniorských kategoriích se trenéři modlili, aby už moc nevyrostl. Třiadvacetiletý kajakář Josef Dostál musí mít speciálně upravenou loď, jelikož měří přes dva metry a váží přes sto kilo. Ani tento „handicap“ mu ale nezabránil získat na olympiádě v Riu de Janeiru stříbro v závodě na jeden kilometr.

Božské Rio: dvojnásobný mistr světa a účastník OH v rychlostní kanoistice Petr ProcházkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Snažení Josefa Dostála okomentoval v pořadu Božské Rio na serveru Sport.cz dvojnásobný mistr světa a účastník olympijských her v rychlostní kanoistice Petr Procházka.

„Jízda byla dokonale zajetá. Pepa se nenechal vybláznit tempem portugalského závodníka, držel si svoje tak, jak to umí. A nebýt drtivého finiše, tak bychom se radovali ještě víc, ale Pepa nemohl udělat asi nic jiného než takhle. On není pomalý, je mistr republiky na 200 metrů, ale přece jenom je tempař, což je dáno stylem tréninku,“ chválil českého kajakáře Procházka.

Josef Dostál je před závodem i po něm velmi emotivní a vypadá v neustálé pohodě. V prostředí okolo vody ho zřejmě nic nerozhodí. „V nepohodě jsem ho neviděl, ale tuším, že má problémy za volantem. Protože přeci jenom je tam méně místa a necítí se tam tak svobodný, takže tam si myslím, že ho to může trochu rozhodit,” říká Procházka.

Na vlně šetřil síly 

Vítězství španělského závodníka Marcuse Walze na trati 1000 metrů bylo trochu překvapivé a na zlatou medaili dosáhl možná i díky tomu, že se dostal takzvaně na vlnu. A co to vlastně znamená?

„Dostat se na vlnu je efekt, kdy závodník, který na ní jede, je ve výhodě. Loď, která jede před ním, tvoří vlnu, a ten, kdo na tom chce vydělat, tak si sedne na ten hrb a zadek jeho lodi se zvedne. V tu chvíli jede z kopce a šetří síly. Zdá se mi, že zhruba 200 metrů to vypadalo, že ji využil,“ vysvětlil Procházka.

Pořadí mohlo být ovlivněno i podmínkami na trati. „Dán chytil trávu na kormidlo a myslím, že i Slovák. Je to časté v zemích, kde je teplo a kde vegetace rychle roste. Je to chyba pořadatelů, protože se to dá čistit,“ myslí si Procházka.

Mnozí závodnici jsou zvyklí na umělé kanály, ale v Riu de Janeiru se jezdí na přírodní vodě. Podle Procházky by mohla otevřená voda někomu vadit. Krajina, která periferně ubíhá, je prý pro závodníky kontrolou.

Čtyřkajak má motor

„Myslím, že to možná mohlo vadit Martinu Fuksovi, že se necítil tak dobře. Pomýšlel na víc, ale řekl bych, že netrpí, protože má ještě šanci. Ještě nejede domů, jelikož ho čeká závod na dvoustovce,“ uvedl.

Josef Dostál rozšířil sbírku českých medailí o stříbro, které ještě české výpravě scházelo. V sobotu má možnost získat další cenný kov ve čtyřkajaku na trati 1000 metrů. „Pepův výsledek ukázal, že má formu, takže zbytek posádky ví, že mají motor,“ uzavírá Procházka, který tipuje, že rychlostní kanoisté vybojují ještě dvě medaile.

Česká republika se momentálně drží na devětatřicáté příčce s jednou zlatou a jednou stříbrnou medailí a pěti bronzovými. Na čele jsou Spojené státy americké, které mají od každého kovu osmadvacet kusů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám