Hlavní obsah

Božské Rio: Maratón se nedá vyprávět, ten se musí zažít, tvrdí profesor Jan Pirk

Velkým koníčkem významného kardiochirurga, profesora Jana Pirka, je vytrvalostní běh. Má za sebou již několik závodů, věnuje se také běhu na lyžích a třicet let hrál pozemní hokej. Jako odborník na srdce tak v pořadu Božské Rio, vysílaném každý den online od devíti hodin na webu Sport.cz, hovořil o vlivu, jaký má běh na lidské tělo.

Lékař a profesor Jan Pirk popisuje vliv běhu na lidské těloVideo: Sport.cz

 
Článek

Vytrvalostní běh je stejně jako sprint velmi náročný pro lidský organismus. Z vlastní zkušenosti Pirk popsal, co se děje s lidským tělem během běžeckého maratónu.

„Jsou dva typy metabolismu. Když vám dojdou zásoby glykogenu, musíte se přeorientovat na ten druhý. Než na něj ale přehodíte, myslíte si, že je to krize a už nemůžete dál. Potom to ale přejde,” vysvětloval. „Zkušeným sportovcům se to ale nestane,” dodal.

Lékař hodnotil také maratónský výkon Evy Vrabcové Nývltové, která doběhla na 26. místě. „Je to ohromný výsledek,” chválil Pirk.

Medailová vidina

Hosty pořadu byli i desetibojař Tomáš Vojtek a halová mistryně světa i Evropy, bývalá tyčkařka Pavla Rybová. Odhadovali šance běžkyně Zuzany Hejnové.

Pro tu jsou podle ní největšími soupeřkami Američanky a Jamajčanky. Přestože Hejnová v tomto roce příliš závodů neabsolvovala, podle Rybové i Vojtka by to neměl být problém a věří v její úspěch i šanci na medaili.

„Zuzana nemá žádnou slabinu. Má výborné překážky i běh, v hlavě to má také srovnané. Určitě bude mít medaili,” věří Vojtek.

Také šance tyčkařů Kudličky a Balnera předpovídají vysoké. Vojtek věří v kovový zisk oběma reprezentantům, podle Rybové je skok o tyči nevyzpytatelný a bude záležet na počasí. Největším favoritem je však Renaud Lavilenie.

Pozitivně hodnotili také šance dalších českých atletů – Jiřiny Ptáčníkové, Jaroslava Báby nebo Adama Sebastiana Helceleta.

Nejmladší účastník

Hostem studia Božské Rio byl i trenér Tomáš Seeman, otec plavkyně Barbory Seemanové. Ta je tak ve svých šestnácti letech nejmladším českým účastníkem letošních her v Riu de Janeiru. Z rozplaveb na 200 metrů volným způsobem skončila na 31. místě.

Malorážka

V libovolné malorážce skončil střelec Filip Nepejchal na 21. místě. Jeho výkon hodnotil střelec Milan Bakeš. Ten kromě ukázky vzduchové pušky, se kterou se závodí, popsal i disciplínu 30x40 ran libovolná malorážka.

„Je to nejtěžší pušková disciplína. Závod sám o sobě trvá tři hodiny, to znamená, že se střelec musí poměrně dlouhou dobu soustředit,” vysvětlil.

Výběr článků

Načítám