Hlavní obsah

Finance spustily kvůli evidenci tržeb infolinku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Původně to vypadalo, že se elektronická evidence tržeb (EET) odsune. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) se ale nedávno nechal slyšet, že EET začne platit podle původních plánů - od prosince. Finanční správa proto od srpna spustila infolinku, která má podnikatelům vysvětlit případné nejasnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Se spuštěním infolinky se Babiš v úterý pochlubil na Twitteru. „EET jde podle plánu, infolinka 225 092 392 spuštěna, kdyby nestačila ani ta, osobně vás obsloužím na ministr@mfcr.cz,“ napsal na sociální síti.

Poradna bude fungovat od devíti ráno do pěti odpoledne. Hrazena je z interních zdrojů, uvedl ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

„Nové věci vyvolávají obavy a nejistotu, což bývá často jen důsledkem nedostatku informací. Proto jsme se, kromě informační kampaně v médiích a webových stránek s aktuálními informacemi, rozhodli k elektronické evidenci tržeb zřídit speciální infolinku,“ vysvětlil Janeček.

Evidence bez výjimek

EET bude rozdělena do několika fází. Jako první budou muset ze zákona tržby evidovat restaurace a hotely - a to od prosince letošního roku. Od března 2017 začne EET platit pro maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Vláda minulou středu hlasovala o tom, aby z EET dostaly výjimku farmářské trhy. Návrh ale neprošel. Proti byl i Babiš, podle kterého zatím nejsou přípustné žádné výjimky. „Nejdřív začněme a podle toho, jak se to bude vyvíjet, můžeme diskutovat,” uvedl tehdy. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Evidenci tržeb dlouhodobě kritizuje především pravicová opozice, považuje ji za „buzeraci“ podnikatelů. Při projednávání zákona ve Sněmovně dlouze obstruovala. Babiš si však od EET slibuje omezení daňových úniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám