Hlavní obsah

Typický Čech chce řídit škodovku, pít plzeňské pivo a poslouchat Gotta

Právo, Stáňa Seďová

Švýcarská společnost International Certification Association (ICERTIAS), která vytváří národní charakteristické průzkumy spotřeby a oblíbenosti, se poprvé zaměřila i na Českou republiku. Na vzorku 1200 lidí provedla letos v březnu průzkum, který ukázal, co typičtí Češi milují, na koho nedají dopustit a co nejraději konzumují.

Foto: Petr Horník, Právo

Typičtí Češi chtějí pít plzeňské pivo. Ilustrační fotografie

Článek

„Tato výzkumná společnost z Curychu používá svůj patentovaný přístup, díky kterému získává výsledky očištěné od marketingových vlivů a dají se tak považovat za objektivnější, než tomu bývá u běžných marketingových průzkumů,“ vysvětlila Právu mediální zástupkyně společnosti, Kristýna Mazánková z AMI Communications.

„Své programy provozuje ve více než čtyřiceti zemích světa na pěti kontinentech a letos poprvé se zaměřila i na průzkum preferencí občanů České republiky,“ uvedla.

Nejoblíbenější věci a osobnosti Čechů
automobil Škoda
notebook Lenovo
pivo Pilsner Urquell
řetězec Kaufland
zpěvák Karel Gott
hokejista Jaromír Jágr
skupina Abba
skupina Kryštof
FC Real Madrid
FC Sparta Praha
voda Mattoni
džus Toma
mražené ovoce Nowaco
margarín Rama
olej Lukana
rýže Vitana
čokoláda Orion
mléko Kunín
mobilní operátor T-Mobile
zubní pasta Odol
prací prášek Ariel

Obdivovaný Jágr

Typický Čech chce řídit vůz Škoda, pracovat na notebooku Lenovo, pít plzeňské (Pilsner Urquell) a chodit do Kauflandu. Těmi nejvíce obdivovanými celebritami jsou pro nás Karel Gott a Jaromír Jágr.

Průzkum ukázal, že současná světová hudba Čechům nic moc neříká. Za nejlepšího světového hudebního interpreta zvolili již neexistující Abbu. Nejlepší českou současnou rockovou kapelou je podle našinců jednoznačně Kryštof.

Mezi sportovní modly patří kromě Jágra španělský klub Real Madrid. V kategorii nejlepší sportovní klub v Česku (nezávisle na druhu sportu) hlasovali lidé nejčastěji pro fotbalový klub Sparta Praha.

Kromě plzeňského piva mají Češi nejraději k pití vodu Mattoni, džusy Toma, když sáhnou po mraženém ovoci, je to Nowaco, a z margarínů vede Rama. Mezi oleji je favoritem značka Lukana, rýži Češi kupují nejraději značky Vitana a ze všech řetězců nejčastěji chodí do Kauflandu. Ze sladkého vede čokoláda Orion a v kategorii mléka vyhrál Kunín.

SR: Zlatý bažant a FC Barcelona

Zuby si nejraději tuzemci čistí pastou Odol a své prádlo perou v prášku Ariel. Mezi mobilními operátory zvolili T-Mobile. Za nejvíce kvalitního výrobce notebooků považuje český národ Lenovo.

Proti tomu naši slovenští sousedé, jejichž průzkum má redakce k dispozici, považují za symbol kvality Samsung, mezi notebooky pak Asus. Top světový klub je pro ně FC Barcelona a z domácích je nejoblíbenější hokejový klub HC Košice.

Místo Abby vybrali Slováci ze světových hudebních idolů rockovou kapelu U2, obdivují Adele a mezi domácími umělci vyhrála Jana Kirschner. Oproti Čechům si nejvíce pochutnají na pivu Zlatý bažant, nakupují v Lidlu a zuby si čistí nejraději pastou Colgate. Společnou máme pouze vášeň pro čokoládu Orion a praní v prášku Ariel.

Anketa

Máte z výsledků ankety pocit, že jste "typický Čech"?
většina na mě sedí
6,7 %
jen částečně
12,8 %
vůbec ne
80,5 %
Celkem hlasovalo 5152 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi stavějí čím dál více dřevostaveb

Dřevo jako materiál pro stavbu svého domu volí stále více lidí. Zatímco na přelomu tisíciletí činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) podíl dřevostaveb...

Výběr článků

Načítám