Hlavní obsah

Češi stavějí čím dál více dřevostaveb

Novinky, nes

Dřevo jako materiál pro stavbu svého domu volí stále více lidí. Zatímco na přelomu tisíciletí činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) podíl dřevostaveb na celkovém počtu dokončených rodinných domů necelé procento a půl, ve druhé dekádě jejich podíl překonal desetiprocentní hranici. Pomalu se tak blížíme Německu, kde dřevostavby tvoří 15 % všech dokončených domů, v Rakousku je tento podíl až třetinový.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příčinu této expanze lze v České republice hledat, kromě výhodných úvěrových podmínek, které banky v posledních letech nabízejí, také v rostoucí informovanosti spotřebitelů.

Hned dva poslední výzkumy ČSÚ potvrdily zásadní nárůst podílu dřevostaveb na úkor zděných konstrukcí mezi dokončenými rodinnými domy.

„Nárůst podílu dřevostaveb na celkovém počtu rodinných domů lze sledovat již od přelomu tisíciletí,“ uvádí Lada Loudilová z ČSÚ. V roce 2000 činil podíl dřevostaveb 1,3 procenta, kdežto 95,4 procenta tvořily zděné konstrukce.

V roce 2012 se podíl dřevostaveb přiblížil deseti procentům, zatímco zděné rodinné domy podílově klesaly. Tento trend pokračoval i v dalších letech.

„Před dvěma lety činil podíl dřevostaveb na celkovém počtu rodinných domů 9,5 procenta, kdežto zděné konstrukce tvořily 85,2 procenta. Lze tedy konstatovat, že se podíl dřevostaveb na výstavbě rodinných domů rok od roku mírně zvyšuje," upřesňuje Loudilová.

Podíl dřevostaveb budovaných v ČR ve vybraných letech
RokPočet dokončených RDPočet dokončených dřevostaveb RDPodíl dřevostaveb na trhu RD (v %)
19998251921,12
200211 4991591,38
200513 2313842,9
200819 21110085,25
201413 51012819,48
201513 412179113,35
Zdroj: ČSÚ, ADMD

Její slova potvrzuje i Vratislav Blaha, předseda Asociace montovaných domů. Z jejich sledování totiž vyplývá, že podíl dřevostaveb v loňském roce vzrostl na více než 13 procent.

„Za rok 2015 bylo v České republice dokončeno celkem 13 412 rodinných domů, z toho bylo 1791 dřevostaveb. Prakticky každý sedmý nový rodinný dům postavený v roce 2015 je dřevostavba," říká Blaha.

„Od loňského roku registrujeme výrazně zvýšenou poptávku po dřevostavbách na klíč," vysvětluje Tomáš Veselý ze společnosti Vexta, českého dodavatele dřevostaveb rodinných domů.

„Největší poptávku sledujeme v Praze a Středočeském kraji, následně pak v Plzeňském kraji," doplňuje Veselý, který pro letošní rok očekává růst podílu dřevostaveb přesahující patnáct procent.

Úspora za energie

„Podle našich zkušeností oceňují stavebníci, kteří se rozhodli pro dřevostavbu, zejména jejich tepelně-izolační vlastnosti a zdravý vzduch v interiéru,“ vysvětluje Radek Suchý ze společnosti Wood System, jež je tuzemským dodavatelem dřevostaveb.

„Další výhodou je rychlost výstavby, neboť konstrukce dřevostavby je záležitostí několika málo měsíců, lze stavět i přes zimu, a všechny úkony probíhají bez mokrých technik.“

I když Česká republika zatím nepatří k evropským velmocím v oblasti energeticky úsporného bydlení, menší zatížení peněženky kvůli výdajům za teplo může být jedním z doprovodných argumentů pro pořízení dřevostavby.

„Při použití patřičné izolační vrstvy jsou na tom dnešní dřevostavby co do schopnosti izolace velmi dobře. Lze říci, že správně zkonstruovaná dřevostavba je v podstatě nízkoenergetická,“ vysvětluje Radek Suchý z Wood Systemu s tím, že správně provedená konstrukce dřevostavby tak znamená velkou úsporu financí za vytápění.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dalšími podstatnými argumenty jsou příznivé ceny montovaných domů, v současné době výhodné možnosti financování u většiny bank a také probíhající dotační program Nová zelená úsporám. Ten umožňuje čerpat nemalé částky právě na pořízení nízkoenergetického bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám