Hlavní obsah

Zeman na ruské ambasádě varoval před likvidační válkou

– Praha • Aktualizováno

Ke spojení sil v boji proti terorismu a Islámskému státu vyzval při projevu na ruské ambasádě prezident Miloš Zeman. Varoval také před zopakováním zkušeností z druhé světové války. Zeman dorazil v pondělí na ruské velvyslanectví, aby oslavil výročí konce druhé světové války.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman se 9. května 2016 zúčastnil slavnostní recepce na Ruské ambasádě u příležitosti výročí konce 2. světové války. Vlevo ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij.

Článek

Ke zkušenosti, která plyne z druhé světové války, existují podle Zemana dva přístupy. „První je velice jednoduchý: bylo vítězství a teď je vše v pořádku. Je to přístup prostý, ale chybný,” uvedl.

„Druhý přístup je založen na otázce, zda se mohou dějiny druhé světové války, byť jiným způsobem, zopakovat, anebo nikoliv. Bohužel, mohu odpovědět, že mohou,” řekl.

Je nutné sjednotit všechno úsilí, abychom byli schopni úspěšně bojovat s mezinárodním terorismem.
Miloš Zeman, prezident ČR

Podstata druhé světové války podle Zemana spočívá v tom, že to byla první likvidační válka ve 20. století. Cílem totiž nebylo získání nového území či hospodářských zisků, ale likvidace nepřátel na základě rozdělení lidí na dvě skupiny podle principu rasové či národnostní nenávisti.

Příjezd prezidenta Zemana na ruskou ambasáduVideo: Novinky

„Tato nenávist se opakuje. Existuje hnutí založené na zásadě nenávisti – v tomto případě náboženské nenávisti. Proto je nutné sjednotit všechno úsilí, abychom byli schopni úspěšně bojovat s mezinárodním terorismem,” zdůraznil prezident ve zjevné narážce na Islámský stát.

Metastázy rakoviny

Upozornil, že generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že existuje již 35 organizací více či méně spjatých s Islámským státem. „Připomíná to rakovinu a její metastázy,” varoval Zeman.

Tyto skupiny podle něj operují hlavně v Africe a na Blízkém východě, ale působí i v Evropě, jak svědčí útoky v Paříži, Bruselu a dalších městech. Tato válka s nenávistí musí být podle Zemana založena na sjednocení úsilí všech stálých členů Rady bezpečnosti OSN, na obnovení nové koalice na nových principech, jak nedávno v Moskvě zmínil francouzský prezident François Hollande.

„Doufám, že jednou se zde a na jiných velvyslanectvích setkáme na svátek vítězství nad mezinárodním terorismem,” dodal Zeman na závěr.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zveřejnil na svém Twitteru fotografii Zemana při projevu. „Pan prezident zavítal na velvyslanectví Ruské federace na oslavu Dne vítězství ve Velké vlastenecké válce,“ uvedl Ovčáček.

Na recepci vedle Zemana promluvil i ruský velvyslanec v Česku Alexander Zmejevskij. „Tehdy se státy s různými ideologiemi a politickými systémy dokázaly povznést nad rozpory, vzdát se druhořadého v zájmu hlavního – porážky společného nepřítele,” uvedl Zmejevskij.

Na recepci dorazil i exprezident Václav Klaus, šéf horní komory Milan Štěch, předseda Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) či americký velvyslanec v Praze Andrew Shapiro. Přišel i Petr Nečas a jeho žena Jana Nečasová (Nagyová).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na recepci na ruskou ambasádu dorazil i expremiér Nečas s manželkou Janou (dříve Nagyovou).

Zeman se recepce účastní po dvou letech

Po projevech si ambasador s prezidentem připili bílým vínem a usedli společně ke stolu. Prezidenta přišli pozdravit váleční veteráni i někteří hosté recepce, například Hamáček. Ke stolu si přisedl i Zemanův předchůdce Klaus.

Zeman se slavnostní recepce účastní po dvou letech. Vloni byl na oslavách v Moskvě. Jeho cesta na východ se tehdy stala terčem kritiky, protože byl jedním z mála státníků, kteří přijali pozvání na oslavy v době, kdy západní politici vystupovali proti ruské anexi poloostrova Krym.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slavnostní recepce na ruské ambasádě se zúčastnil i bývalý prezident Václav Klaus (uprostřed). Vlevo bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigel, vpravo předseda Senátu Milan Štěch.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: OSN, Novinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Milan Štěch na schůzi Senátu

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas přichází k soudu

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Reklama

Výběr článků

Načítám