Hlavní obsah

Altner ani napodruhé neuspěl s návrhem na obstavení účtů ČSSD

Aktualizováno

Advokát Zdeněk Altner neuspěl s druhým návrhem na obstavení účtů ČSSD. Soud řízení zastavil, neboť jednání o Altnerově prvním návrhu ještě nebylo pravomocně ukončeno. Altner se snaží získat 338 miliónů korun, které mu přiřkl soud. ČSSD hodlá nejprve uspokojit Altnerovy věřitele a podala dovolání k Nejvyššímu soudu, od něhož chce, aby rozhodl o odkladu splatnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

První návrh podal Altner v pátek, soud jej ale z formálních důvodů zamítl, protože navrhovatel nezaplatil jistinu 10 000 korun. Proto Altner v pondělí podal návrh druhý. Ani s ním ale neuspěl.

"Potvrzuji, že soud zastavil řízení o návrhu na vydání předběžného opatření pro překážku litispendence (právní překážka již započatého, zahájeného a rozhodovaného řízení; pozn. red.). Řízení o prvním návrhu totiž není pravomocně ukončeno, proto nelze o stejném návrhu rozhodovat," sdělila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

"Vím jenom z telefonického dotazu na soud, že ten druhý návrh byl zamítnut, protože ještě nebyl pravomocně vypořádán ten první, takže druhý nemohl být ani podán," potvrdil zástupce právníků ČSSD Jiří Chvojka.

Altner chystá i další kroky

Altner dal straně na zaplacení čas do pondělí s tím, že poté se bude peněz domáhat prostřednictvím veškerých právních prostředků.

Předběžné opatření je podle Altnerova právníka Václava Veselého druhotná záležitost. „Není na to, aby platili, ale aby nevyváděli peníze z účtů, aby bylo co exekuovat. Nemá to jiný význam,” řekl. V nejbližších dnech by mohly přijít i další kroky, které ale nechtěl Veselý z taktických důvodů upřesnit. „Je poměrně složité to připravit, aby to nedopadlo jako s tím předběžným opatřením. Je to otázka velice krátkého času, může to být za hodinu, nebo za několik dní,” vysvětlil.

Strana již v pondělí odmítla, že by existovaly důvody, kvůli nimž by bylo možné nařídit předběžné opatření, které Altner požaduje. [celá zpráva]

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechtěl v pondělí postup strany komentovat. „V další fázi sporu se budeme řídit doporučením právních zástupců,“ řekl premiér.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám