Hlavní obsah

ČSSD odmítá důvody pro obstavení účtů, které navrhl Altner

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Podmínky pro nařízení předběžného opatření ve sporu mezi Zdeňkem Altnerem a ČSSD nejsou podle názoru právníků strany splněny. Altner navrhl předběžným rozhodnutím soudu obstavit straně účty. ČSSD má podle rozsudku zaplatit Altnerovi 338 miliónů korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Právník Zdeněk Altner pomohl ČSSD vysoudit její sídlo - Lidový dům v Hybernské ulici v Praze.

Článek

Jiří Chvojka, který z pozice mediálního zástupce advokátní kanceláře Bělina & Partners kauzu za ČSSD komentuje, v pondělí uvedl, že předběžné opatření, o něž Altner požádal, lze nařídit, pouze „dokud se rozhodnutí nestalo vykonatelným nebo pokud jsou vážné důvody, kvůli kterým pan Altner nemohl přistoupit k vymáhání splnění uložené povinnosti cestou výkonu rozhodnutí”.

„Současně musí být prokázány skutečnosti, které odůvodňují obavu, že by výkon rozhodnutí byl ohrožen. To se podle našeho názoru nemohlo stát, protože rozhodnutí je v tuto chvíli vykonatelné a panu Altnerovi nic nebrání domáhat se jeho výkonu,” tvrdí Chvojka. Zároveň připomněl, že strana má na zaplacení částky úvěr.

Nejdříve zaplatí Altnerovým věřitelům

ČSSD však zatím Altnerovi platit nechce a hodlá přednostně uspokojit jeho věřitele. Zároveň vyčkává na rozhodnutí Nejvyššího soudu, k němuž podala dovolání, to však nemá na výkon verdiktu, podle něhož má zaplatit, odkladný účinek.

Altner dal straně na zaplacení čas do pondělní půlnoci. Poté hodlá k vymožení částky použít veškeré právní prostředky.

„Postup pana Altnera navozuje dojem, že se nesnaží domoci se zaplacení rozsudku, protože tomu by odpovídal návrh na výkon tohoto rozhodnutí, ale pokouší se pouze zabránit přednostnímu uspokojení svých věřitelů, kteří se na ČSSD obracejí s exekučními příkazy nařizujícími ČSSD platit jim namísto panu Altnerovi,“ tvrdí Chvojka.

Sobotka postup nekomentoval, Pelikán jej chápe

Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka nechtěl v pondělí kauzu komentovat. „Soudní spor trvá 16 let a stále není u konce. Není důvod, abych komentoval každý krok pana Altnera. V další fázi sporu se budeme řídit doporučení právních zástupců,“ řekl premiér.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řekl, že postup ČSSD nechápe tak, že by strana nechtěla plnit rozhodnutí soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Nejvyšší soud teprve v budoucnu řekne, zda přiznává odkladný účinek dovolání, který sociální demokracie podala. Chová se tak, jak se chová. Je to něco, co je v systému předvídáno,“ komentoval šéf spravedlnosti.

Související témata:

Foto: Novinky

Doplnil, že jednání ČSSD s sebou nese určitá rizika, se kterými se musí počítat. „Ale nechápu to jako nerespektování soudní autority,“ dodal Pelikán.

Reklama

Výběr článků

Načítám