Hlavní obsah

Kvůli Altnerovi si utahujeme oprátku, zní z ČSSD

Právo, kab

Nařízené úspory, v rámci nichž přijde před volbami o část platu řada okresních tajemníků, se regionálním politikům nelíbí. Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) Právu řekl, že soc. dem. se kvůli škrtům řítí do záhuby. Reagoval tak na opatření, která si strana naordinovala, aby mohla splatit 337 miliónů bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

„Na předsednictvu ČSSD jsem navrhoval, aby se škrty nedotkly činnosti okresních sekretariátů, a žádal jsem v této věci oddělené hlasování. Byl jsem přehlasován. Respektuji to a i my v jižních Čechách se s tím budeme muset vyrovnat,“ uvedl pro Právo Zimola.

„Před předsedou Sobotkou jsem řekl, že od utahování opasků není daleko k utahování oprátky, což se právě děje,“ dodal.

Hejtman se stejně jako další straníci, kteří si však nepřáli být jmenováni, myslí, že strana se raději měla zbavit majetku než se uchylovat k propouštění či snižování platů.

„ČSSD není jen architektonicky krásná budova Lidového domu v Praze, to jsou přece hlavně lidé. Ti, které nyní kvůli budově stavíme na druhou kolej. ČSSD už ale překonala těžší okamžiky ve své dlouhé historii. Vypořádáme se s tím,“ dodal Zimola.

Jižní Morava spořila

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) řekl, že za práci se musí platit. „Nám nic jiného nezbývá než krátit úvazky, ale pokud chci po lidech výkon, tak musí být zaplacený. Situace je před volbami velmi vypjatá. Po dohodě s Lidovým domem budeme řešit odměny,“ sdělil Právu.

Bývalý šéf jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek Právu prozradil, že jihomoravští soc. dem. mají na kampaň naspořeno: „Všechny zvýšené padesátitisícové členské příspěvky, co platí radní, poslanci a senátoři, jsme si odkládali na zvláštní účet.“

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Výběr článků

Načítám