Hlavní obsah

ČSSD Altnerovi 337 miliónů nezaplatí. Čeká na Nejvyšší soud

Právo, kab
Aktualizováno

Sociální demokracii o čtvrteční půlnoci vyprší lhůta, do které má podle rozhodnutí městského soudu v Praze zaplatit bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 miliónů korun. Peníze však Altnerovi nezaplatí a počká si, až Nejvyšší soud rozhodne o její žádosti na odklad výkonu rozhodnutí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na zasedání Ústředního výkonného výboru strany

Článek

„ČSSD se podle nás důvodně obává, že zaplatí-li panu Altnerovi astronomickou částku přiznanou rozhodnutím odvolacího soudu, se kterým zásadně nesouhlasíme, tyto peníze v případě úspěchu před Nejvyšším soudem již nikdy neuvidí,“ uvedl Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina and Partners, která stranu ve sporu zastupuje.

Strana prý nechce, aby měl Altner možnost částku převést do některého z daňových rájů.

„ČSSD má díky úvěru zajištěny prostředky pro zaplacení celé soudem nařízené částky, ale chce mít jistotu, že v případě, že se svým dovoláním uspěje u Nejvyššího soudu, bude moci na tyto finanční prostředky dosáhnout. Požádali jsme proto Nejvyšší soud o odklad právní moci, eventuálně vykonatelnosti rozsudku odvolacího soudu a čekáme na jeho rozhodnutí,“ dodal Chvojka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zdeněk Altner na snímku z roku 2010

Strana v dovolání rozporuje smluvní pokutu ve výši takřka 320 miliónů korun jako podíl na výnosech z vlastnictví Lidového domu. Ze zbylých 18,5 miliónu korun chce uspokojit Altnerovy věřitele, kteří se se svými nároky obrátili na Lidový dům.

„Česká strana sociálnědemokratická bude nejdříve uspokojovat nároky věřitelů JUDr. Zdeňka Altnera, kteří se ČSSD dosud přihlásili. Strana tak chce zabránit hrozbě exekuce ze strany Altnerových věřitelů a zároveň tak bude umořovat dluh vůči panu Altnerovi, jak jí uložil soud,“ oznámil dále v tiskové zprávě Chvojka.

Přednost věřitelům

Po ohlášení rozsudku se prý na stranu obrátily asi dvě desítky Altnerových věřitelů s částkami v řádech mnoha miliónů korun a formou exekučního příkazu požádali o přednostní uspokojení.

„Strana má povinnost nyní vyčkat na vyrozumění o nabytí právní moci exekučních příkazů a následně bude povinna tyto exekuční příkazy uhradit,“ dodal s tím, že se ČSSD tak rozhodla až po zvážení všech scénářů, které jí advokáti předložili.

Anketa

Je v pořádku, že ČSSD odmítá zaplatit Zdeňku Altnerovi 337 miliónů?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 7450 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám