Hlavní obsah

Sobotka: Počkáme na rozhodnutí Nejvyššího soudu, dříve milióny Altnerovi nepošleme

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD advokátovi Zdeňku Altnerovi navzdory pravomocnému rozsudku nepošle 337 miliónů korun a vyčká dovolání u Nejvyššího soudu (NS). Uvedl to v neděli v pořadu Partie na TV Prima premiér a předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka s tím, že vyplacení částky by stranu ekonomicky podlomilo. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že snaze vládní strany se bránit rozumí, ale že to neznamená, že ČSSD může ignorovat rozhodnutí soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

„Šestnáctiletý soudní spor neskončil. Domníváme se, že rozsudek městského soudu není správný. Proto jsme požádali NS o odklad. V případě, že bychom peníze poslali na švýcarský účet a uspěli bychom při dovolání, tak jaké máme garance, že bychom ještě viděli peníze?“ uvedl Sobotka.

Podle předsedy soc. dem. strana postupuje v rámci platných zákonů a bude respektovat rozhodnutí NS. „Nemůžete po nás chtít, abychom zcela rezignovali na obranu svých práv, zejména když proces trval 12 let kvůli obstrukcím ze strany Altnera, a proto se částka navýšila na tuto neuvěřitelnou sumu,“ dodal Sobotka s tím, že strana nyní bude uspokojovat Altnerovy věřitele a očekávat rozhodnutí NS.

Fiala: špatný signál pro ostatní občany

Lídr ODS Fiala uvedl, že i on má pochybnosti o délce soudu a výši částky a že je pro politický systém důležité mít silnou nekomunistickou levicovou stranu, ale že to neznamená, že soc. dem. může ignorovat pravomocný rozsudek soudu a používat právní kličky.

„Chápu, proč se k nim uchylujete, ale nechápu, jak si to můžete dovolit. Rozhodnutí soudu je zaplatit a začínám mít obavy, že nyní si lidé mohou říct, že když mě rozsudek nebude vyhovovat, tak se tím nebudu řídit. Dáváte občanům velmi špatný signál. I kdyby Altner peníze vzal a spálil je, to jsou jeho peníze a vy je musíte zaplatit,“ uvedl Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám