Hlavní obsah

Sobotka: V kauze Panama Papers musíme jednat, členů vlády se netýká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí česká daňová správa a Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí reagovat na aktuální kauzu takzvaných Panama Papers. Na evropské a mezinárodní úrovni je pak třeba vyvíjet tlak na likvidaci daňových rájů, uvedl Sobotka na svém twitterovém účtu. Řekl také, že se kauza netýká žádného ze členů české vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Panama Papers znovu naléhavě připomínají, jaký je kolotoč kolem offshorových firem a daňových rájů výsměch všem lidem, kteří poctivě pracují a platí daně,“ myslí si český premiér. Podle něj je proto potřeba jednat.

„V Čechách FAU a daňová správa, na EU a mezinárodní úrovni je potřeba tlačit na likvidaci daňových rájů a špinavého byznysu kolem,“ napsal Sobotka v pondělí večer na Twitter.

Předseda vlády také řekl v pondělí novinářům v San Francisku, kde v úterý ukončí svou pětidenní návštěvu Spojených států, že se nedomnívá, že by se kauza týkala i členů jeho kabinetu.

„Pokud se něco takového objeví, tak samozřejmě je na to třeba reagovat, ale já si nemyslím, že se to týká nějakého člena naší vlády,“ prohlásil Sobotka

Skandál spojený s odhalením rozsáhlé sítě firem v daňových rájích, které během více než 30 let pomáhala zakládat panamská poradenská firma Mossack Fonseca, v pondělí nabral v řadě zemí obrovských rozměrů a úřady už mnohde zahájily vyšetřování týkající se možných daňových úniků či dalších deliktů.

Kauza zvaná Panama Papers vypukla v neděli poté, co světová média zveřejnila výsledky svého ročního pátrání v rozsáhlých materiálech uniklých z Mossack Fonseca.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Mezi desetitisíci osob a firem, jimž panamská společnost údajně pomáhala založit offshore firmy, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám