Hlavní obsah

Nejen narkobaroni a teroristé, daňové ráje využívaly i desítky politiků

Nejen narkobaroni či teroristické organizace mají potíže se zveřejněním informací o tajných účtech v bankovních rájích v kauze Panama Papers. Na seznamech klientů figuruje i 128 politiků a veřejně činných osobností včetně prezidentů Číny, Ruska a Ukrajiny. Máslo na hlavě má i britský premiér David Cameron. Jeho jméno sice v seznamech není, ale jméno jeho otce ano.

Foto: Reuters

V seznamech figuruje i jméno otce britského premiéra Davida Camerona.

Článek

Uniklé dokumenty se vztahují ke společnosti Mossack Fonseca, která „má prsty v obchodu s diamanty v Africe, v mezinárodním obchodě s uměním a dalšími podniky, které prosperují v utajení“, uvedlo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ).

„Firma poskytla služby tolika monarchům z Blízkého východu, že by naplnili celý palác,“ poznamenalo ICIJ. Jachty si jejím prostřednictvím měl pořizovat marocký král Muhammad VI. i saúdskoarabský král Salmán.

Archiv obsahuje 11,5 miliónu dokumentů datujících se až do roku 1977. Ukazuje, že tajné offshoreové účty a firmy si v daňových rájích vytvořili kamarádi ruského prezidenta Vladimira Putina, mexický prezident Enrique Peña Nieto, egyptský exprezident Husní Mubarak, argentinský prezidentský pár Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová či ázerbájdžánský exprezident Ilham Alijev, jeho žena i děti, čínský prezident Si Ťin-pching a jeho rodina, ukrajinský prezident Petro Porošenko, venezuelský exprezident Hugo Chávez či princezna Pilar, sestra bývalého španělského krále Juana Carlose I.

Založení offshoreové firmy ovšem není nic nezákonného a pro některé mezinárodní obchodní transakce je takový postup logickým nástrojem. V mnoha případech neexistují důkazy, že by tyto společnosti byly založeny za účelem krytí nezákonné činnosti, jako je praní špinavých peněz či daňový podvod.

Týká se to slavného herce Jackieho Chana, jehož jméno se skrývá za nejméně šesti firmami v daňovém ráji, stejně jako ukrajinského prezidenta a miliardáře Petra Porošenka. U něho je pikantní, že zakládal holdingovou společnost na Britských Panenských ostrovech během předloňských bojů na Donbasu, přičemž měl potíže doložit kopii účtu za energie.

Porošenkův mluvčí uvedl, že společnost nemá s „politickými a vojenskými událostmi na Ukrajině“ žádnou souvislost a prezident prý holding společně s dalšími dvěma na Kypru a v Nizozemsku neuváděl ve svých přiznáních, protože v nich není žádné jmění a společnosti hrály roli při restrukturalizaci Porošenkova podnikání s cukrovinkami.

Cameronův boj s dědictvím po otci

Spousta z výše jmenovaných politiků slibovala boj s korupcí. Týká se to i britského premiéra Davida Camerona, který před třemi lety vyzýval britská zámořská území včetně Britských Panenských ostrovů ke společnému „úklidu domu“ a boji proti neplatičům daní a podvodníkům.

Věděl přitom, jak těžký úkol to je, upozornilo ICIJ. V seznamech totiž figuruje i jméno jeho otce Iana, makléře a multimilionáře, který zemřel v roce 2010.

Cameron starší si prostřednictvím Mossack Fonseca zřídil v roce 1982 v Panamě skrytou firmu Blaimore Holdings, aby se prostřednictvím neprůhledných podílníků na Bahamách vyhnul daňovým povinnostem v Británii.

Případ podle ICIJ ukazuje, „jak hluboce je offshoreové tajemství propleteno s životy politických a finančních elit po celém světě“. „Váha tohoto osobního zájmu ztěžuje reformu,“ podotkl ICIJ.

Málo známá, ale mocná právnická firma Mossack Fonseca sídlí v Panamě, ale pobočky má i v Hongkongu, na Floridě, ve Švýcarsku a na 35 dalších místech světa.

Skryté společnosti u ní pomáhaly zakládat banky včetně gigantů jako HSBC a UBS. Dokumenty ukazují, že banky pomáhaly se založením téměř 15 600 firem.

Společnost Mossack Fonseca uvádí, že za 39 let své existence založila 240 000 společnosti. Hájí se, že nikdy nečelila žádnému obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám