Hlavní obsah

Úřední osobou chtějí být další desítky tisíc lidí

Právo, Jakub Bartosz

Zákon je kvůli jejich povolání chrání víc než ostatní, mají kvůli tomu ale také větší odpovědnost. Úředních osob, jak je nazývá zákon, jsou desítky tisíc. Kromě prezidenta a poslanců třeba vojáci, policisté, exekutoři a také vybraní strážci přírody. Když někdo tyto osoby napadne, násilníkovi hrozí až 12 let vězení.

Foto: archív Aspen.pr

Učitelé mají zájem o zařazení mezi úřední osoby. Ilustrační foto

Článek

O tento status ale mají nyní zájem další povolání, jako jsou revizoři, průvodčí a učitelé. Počet úředních osob by tak mohl vzrůst o více než sto tisíc.

Zákon v současnosti chrání vedle prezidenta a zákonodárců také 3013 soudců, 1252 státních zástupců a členy městských zastupitelstev. Úřední osobou je také zhruba 21 tisíc vojáků, 40 tisíc policistů a strážníci.

Lesní i rybářská stráž se chrání před pytláky

Do příslušného paragrafu trestního zákoníku spadají ještě exekutoři, jichž je přes 150, kolem 450 notářů a finanční arbitři.

Poslední položkou jsou například lesní, myslivecká nebo rybářská stráž. Také tito lidé čelí útokům, potýkají se zejména s pytláky. Jejich počet se centrálně neeviduje, podle informací Práva se jedná o tisíce lidí, ročně jich úřady ustanoví stovky. K těmto počtům by v případě rozšíření statusu úřední osoby přibyly další desítky tisíc zaměstnanců.

Revizorů jsou v českých městech celkem stovky, jednotlivé dopravní podniky jejich přesný počet z taktických důvodů neuvádějí. Podle zjištění Práva jich je v Praze 150, v Brně 50, v Plzni 18 a v Ostravě kontroluje pasažéry několik desítek revizorů.

V městských dopravních podnicích v Česku pracuje zhruba 10 tisíc lidí. Strojvedoucích evidují České dráhy 3573, vlakvedoucích a průvodčích je 2894. Učitelů základních a středních škol je zhruba 130 tisíc.

Zaměstnanci si říkají o větší ochranu kvůli útokům. Právě pro zařazení revizorů do množiny úředních osob se nedávno vyslovil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Bez patřičné právní ochrany se cítí ale také učitelé, zejména po šikaně pedagožky na pražské škole.

O změnách se teprve debatuje

„Co se týče přidání revizorů, ministr spravedlnosti nijak nezměnil svůj nedávný názor. Tato možnost je však zatím ve stádiu úvah. Nedávno to probíral také s ministrem dopravy Danem Ťokem, jehož resortu tato věc přísluší,“ sdělil Dan Škvařil z Pelikánova tiskového oddělení. Naopak zařadit mezi úřední osoby i učitele, tomu Pelikán nakloněn není.

Za násilí vůči úřední osobě hrozí až 12 let vězení, případně šestnáct, pokud incident skončí smrtí. Zákoník pamatuje také na vyhrožování a trestá ho až tříletým vězením. Když při tom agresor zamává nějakou zbraní, hrozí mu o dva roky navíc.

S ochranou revizorů souhlasí Antonín Macháček ze Sdružení dopravních podniků, který by chtěl opatření vztáhnout na co nejvíce lidí ve svém oboru. „Samozřejmě bychom rádi přiřadili tento status i dalším profesím, které jsou ve styku s veřejností a dochází k jejich napadání,“ řekl Právu. Podle něj by měl být chráněný každý zaměstnanec vykonávající službu hrazenou z veřejných prostředků.

Za napadení zdravotníka až pět let vězení

Šéf školských odborů František Dobšík Právu řekl, že se teprve řeší možnosti, jak učitele ochránit před útoky a šikanou, a chystá o tom jednání s ministerstvy školství a spravedlnosti. „Stále se necháváme inspirovat Slovenskem, kde učitel má ze zákona postavení chráněné osoby," dodal. Není to ale klasický status úřední osoby.

Podobně se vyjádřil prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula, podle kterého není nutné rozšiřovat množinu úředních osob, ale spíš některá riziková povolání více chránit.

„Úřední osoby jsou chráněné, pokud pro jejich pravomoc na ně někdo zaútočí, ale je to kompenzováno odpovědností, kterou mají. To znamená, že pokud udělá chybu, tak může být stíhána za zneužití pravomoci, a jsou za to adekvátně vyšší tresty,“ řekl Právu žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Za zneužití pravomoci hrozí až dvanáctileté vězení.

Měli by být pouze chráněni, není potřeba klást větší požadavky
Zdeněk Matula, státní zástupce

Matula by učitele zařadil do skupiny jako záchranáře, u kterých trestní zákoník počítá v případě napadení s vyšší sazbou.

„Tyto osoby by měly být výslovně pouze chráněny, není potřeba na ně klást nějaké větší požadavky, pokud jde o jejich rozhodovací pravomoci. Bylo by vhodnější, aby byli dáváni do kvalifikovaných skutkových podstat,“ dodal žalobce.

Například za ublížení zdravotníkovi, který právě zachraňuje lidský život, hrozí až pětileté vězení. Do této kategorie spadají také například děti mladší patnácti let a těhotné ženy. U ostatních lidí jsou to tři roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám