Hlavní obsah

Ministr Pelikán nechce učitele zařadit mezi úřední osoby

Praha

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je proti zařazení učitelů mezi úřední osoby, kterým je poskytována vyšší ochrana. Návrhy se objevily v souvislosti se šikanou učitelky pražské Střední průmyslové školy Na Třebešíně. ́Jak uvedl Pelikán v nedělních Otázkách Václava Moravce, v případě učitelů nebo i záchranářů není splněna podmínka, že útok na ně je útokem na výkon státní moci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Vzniká dojem, že když je zařadíme do nějaké takovéto kolonky, kam navíc nepatří, tak že najednou ustanou problémy. Neustanou. Nemůže to vůbec nic zlepšit,” řekl Pelikán.

Nemůže být každý úřední osobou

Podobně se vyjádřil poslanec ODS Pavel Blažek. „Pokud uděláme z každého úřední osobu, tak úřední osobou budou všichni a ve finále nikdo,” podotkl.

Ve střední průmyslové škole trojice studentů šikanovala zřejmě delší dobu pětapadesátiletou učitelku. Byli za to v lednu potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zemřela.

Vedení školy trvá na tom, že šikana nebyla příčinou učitelčina úmrtí. Městská rada následně odvolala ředitele školy.

Valachová chce možnost okamžitého vykázání agresorů

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) mluvila v souvislosti s případem o přípravě návrhu, který by zvýšil právní ochranu a bezpečí ve školách. Například by měl umožnit okamžité vykázání agresorů ze školy. Uvedla také, že bude s Pelikánem hovořit o tom, aby útoky na učitele byly posuzovány jako zvlášť zavrženíhodný čin.

„V tuto chvíli si úplně nedovedu představit, jakou roli by v tomto mělo hrát trestní právo,” řekl Pelikán. Školy mají podle něj dostatečné nástroje, které k řešení takových problémů postačují. Zmínil využívání kázeňských trestů.

Nové zákazy ve školním řádu?

Blažek zase zmínil možnost zanést různé zákazy do školních řádů. „Trestní právo působí vždy ex post, mám obavu, že tohle nezastaví... Nemusíme měnit v zákonech vůbec nic,” dodal Blažek.

K úředním osobám patří například ústavní činitelé, policisté, soudci, státní zástupci, zastupitelé, odpovědní úředníci a exekutoři. Zákon uvádí taky lesní, mysliveckou a rybářskou stráž a stráž přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám