Pár dní před Vánoci jsou po městě rozesety kádě s vánočními kapry. My vám poradíme, na co si při výběru kapra dát pozor a jak ho správně vykuchat a naporcovat. V první řadě je důležité, jak kapr vypadá - rozhodně by neměl být ve vodě pasivní. Důležitý je také jeho původ.

Při samotném kuchání a porcování je třeba dbát na několik věcí. V první řadě kapra omráčíme ránou do hlavy, pak zařízneme a necháme vykrvit. Samotné kuchání začíná na břiše. „Postupuje se od řitního otvoru směrem k hlavě. Řez nesmí být příliš hluboký, aby se nepřeřízl žlučník. Poté se zbavíme ploutví a hlava s vnitřnostmi se použije na polévku,“ popsal prodejce kaprů Vít Orava.

V letošním roce se kaprům kvůli teplému počasí nedaří nejlépe. Proto musí prodejci pravidelně kádě prolévat, aby se k rybám dostávalo více kyslíku. Stanoven je samozřejmě také maximální počet kaprů na jednu káď.

Ceny za jeden kilogram se od minulého roku podstatně nezměnily. Stále se pohybují od 55 Kč zhruba do 90 Kč. Záleží také na tom, jaké jakosti je konkrétní kapr. Se zdražováním se nepočítá ani v příštím roce.