Hlavní obsah

Babiš mění taktiku, krajské volby mu mají vyhrát ministerské náměstkyně. ČSSD to podráždilo

Právo, Karolina Brožová, Jan Rovenský

Nikoli celebrity, ale především týmové hráče – rok před krajskými volbami lídr ANO Andrej Babiš mění taktiku. Právu řekl, že do čela kandidátek by chtěl hlavně prosadit lidi, kteří budou mít blízko k ANO a s nimiž má hnutí už nějakou zkušenost.

Článek

Babiš proto zvažuje, že nasadí na pozice lídrů odborné náměstkyně na ministerstvech – Janu Vildumetzovou z vnitra a Kláru Dostálovou z místního rozvoje –, tedy ty, které podle služebního zákona nesmějí zastávat žádné stranické funkce. Kandidovat jim zákon umožňuje, ale soc. dem. se to nelíbí. Krajské volby tak zažehly mezi vládními stranami další spor.

„Myslím, že jedním ze smyslů služebního zákona je rozlišit politiky od úředníků. Proto by nebylo šťastné, pokud by odborní náměstci ministrů kandidovali na nejvyšších místech kandidátek,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

ANO loví na úřadech

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek to nechává otevřené. „Je to zatím věcí interní debaty uvnitř hnutí. Předpokládám, že do konce roku by mělo být jasno,“ uvedl pro Právo.

Krajské volby a otázka, zda v nich budou moci kandidovat odborní náměstci, se podle informací Práva minulý týden dostaly i mezi témata koaliční rady. Závěr však vládní strany žádný neučinily, ačkoli se kromě hnutí ANO lidovci a soc. dem. postavili spíše za názor, že kandidatura náměstků není vhodná. Babiš by nasazením Vildumetzové a Dostálové dál pokračoval v trendu dávat do čela kandidátek ženy.

ANO by tak konkurenční soc. dem. trumflo, protože by mělo víc lídryň než soc. dem. Ta má jen jednu. Bývalá členka ODS a nynější členka hnutí ANO Vildumetzová byla několik let starostkou Horního Slavkova, později i zastupitelkou za Karlovarský kraj. Obou funkcí se vzdala a odešla do Prahy na post místopředsedkyně Svazu měst a obcí.

Pro šéfa ANO Andreje Babiše by Vildumetzová mohla být ideální volba na post kandidátky na hejtmanku Karlovarského kraje. Jak totiž Právu přiznal, hnutí potřebuje ověřené pracanty. „Potřebujeme do hnutí hlavně normální lidi, kteří nemají přehnané ambice a do politiky jdou, aby něco udělali, ne si hlavně vydělali. Proto chceme nominovat lidi, které známe a kteří jsou odzkoušení a nejsou noví. Myslím, že budeme mít dobré kandidáty,“ řekl Právu lídr ANO. Vildumetzová se Právu odmítla vyjádřit: „Mě se na nic neptejte, obraťte se na tiskový odbor.“

Změna taktiky

Jedničkou na kandidátce Královéhradeckého kraje by se zase mohla stát Klára Dostálová, náměstkyně pro evropské programy ministerstva pro místní rozvoj a bývalá žhavá kandidátka na post samotné ministryně poté, co z resortu odešla do Evropské komise Věra Jourová.

Kandidaturu odborným náměstkům nezakazuje ani služební zákon. Ten pouze říká, že „představený nesmí po dobu trvání služebního poměru vykonávat žádnou funkci v politické straně nebo v politickém hnutí“. Lídr kandidátky však takovou funkcí není.

Za Babišovým rozhodnutím stojí nedostatek lidí. Nabídku kandidovat v barvách ANO odmítlo několik podnikatelů – majitel Student Agency Radim Jančura, senátor za ANO a majitel firmy Juta Jiří Hlavatý i majitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza.

Potřebujeme do hnutí normální lidi, kteří nemají přehnané ambice
Andrej Babiš

Babišovce navíc poškozují sváry v několika větších městech, kvůli tomu dokonce vylučovali své členy a rušili místní buňky, není proto divu, že se šéf hnutí ANO bojí vsadit na lidi, které si už oťukal v praxi.

Prý se mu v politice potvrdily zkušenosti z Agrofertu. „Také jsme několikrát hledali manažera mimo koncern a lidé zvenku k nám dotlačili někoho, o kom jsme pak zjistili, že se k nám vůbec nehodí,“ řekl Právu.

Na své lidi ze Sněmovny vsadil zatím ve třech regionech – poslankyně Radka Maxová povede kandidátku v jižních Čechách, Margita Balaštíková na Zlínsku a Jaroslava Jermanová ve středních Čechách. „Pokud jde o poslankyně, tak jejich nominace nejsou ideální stav, ale aspoň jde o kandidáty, které známe,“ uvedl Babiš.

Dosazení lidé popouzejí straníky

Největším tahákem babišovců pro krajské volby je zatím rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák, který povede listinu ANO v Moravskoslezském kraji.

Politolog Tomáš Lebeda upozornil, že když někoho strana postaví do čela kandidátky, tak dotyčný musí být připraven úřad hejtmana převzít. „To řada známých lidí nebo třeba spřízněných byznysmenů nepředpokládá, protože to pro ně není výhodné. Krajské volby nemusí být tak zajímavé jako ty sněmovní. Navíc taktika, že vedení do čela dosadí člověka zvenčí, je demotivující pro straníky,“ řekl Právu.

Politolog Milan Znoj si myslí, že Babišovo rozhodnutí je výsledkem zkušeností ANO s výraznými a stranicky neukotvenými osobnostmi. „Z řady z nich se staly neřízené střely, které bylo obtížné politicky zkoordinovat. Pokud jde o kraje, tak Babiš spíš než individuality bude hledat týmové hráče,“ uvedl pro Právo.

Výběr článků

Načítám