"Češi mají hodně rakoviny tlustého střeva, jedí hodně uzenin, přímo se uzeninami přejídají," řekl odborník na zdravou výživu Petr Havlíček.

KOMENTÁŘ DNE:

Jak probíhá Zemanova prezidentská nekampaň - se svoláním první schůze Sněmovny čekal až do nejzazšího možného termínu, vláda tak nejspíš požádá o důvěru až těsně před prvním kolem prezidentských voleb, píše Jiří Pehe. Čtěte zde >>

Hlavním problémem podle něj je množství. Češi se naučili konzumovat obrovské množství uzenin a červeného masa, jež je podle WHO také rizikové. Při trávení nemusí dojít k dokonalému zpracování bílkoviny, ta ve střevě zahnívá, poškozuje střevní sliznici. Následkem činnosti hnilobných bakterií vzniká ve střevě zánět a následně nádor.

Riziková sůl

Riziko zvyšuje také velké množství soli v uzeninách. Doporučená denní dávka soli je do pěti gramů, to člověk vyčerpá deseti deky sušené šunky. Češi konzumují trojnásobek soli oproti doporučenému množství, jen minimum je z dosolování pokrmů, hlavní dávka je právě z uzenin.

Červené maso, nebo cigarety? Riziko rakoviny je téměř stejné

V uzeninách nepříznivě působí na zdraví také látky, které vznikají z hoření, když se uzeniny zauzují. Dalším rizikem jsou dusitanové rychlosoli, když se taková uzenina při vysoké teplotě zahřeje, třeba se opečou buřty, vznikají karcinogenní nitrosaminy.

Obliba uzenin v Česku souvisí podle Havlíčka s tím, že lidé mají málo času na přípravu jídla, rychlou večeři řeší párkem či salámem. "Jíme uzenin nezřízeně moc a strašně moc jíme i červeného masa," poznamenal.

Všeho s mírou

Varování WHO směřuje podle něj zejména k pravidelným jedlíkům uzenin a červeného masa. Pokud si člověk dá jednou za čas kvalitní šunku, ohrožen není, stejně tak nevadí, když do jinak zdravého jídelníčku výjimečně zařadí i uzeninu. Jde totiž hlavně o míru.

Vliv na možný rozvoj rakoviny mají i další okolnosti, jako jsou dispozice daného člověka. Kouření zvyšuje riziko rakoviny, ale ne každý kuřák ji dostane, stejně jako mezi pacienty je i řada nekuřáků. "Je to celý komplex více věcí, celkově to souvisí s životním stylem. Rozhodně ale do zdravého životního stylu nepatří to, že se budu přejídat červeným masem a uzeninami," shrnul Havlíček.