Hlavní obsah

Piráti u Babiše neuspěli s obranou internetu: je mezi námi generační propast

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Pirátům se nepodařilo přesvědčit ministra financí Andreje Babiše (ANO), že není rozumné zavádět do loterijního zákona cenzuru internetu. Správce státní kasy ve čtvrtek ráno přijal zástupce pirátské strany, jejího bývalého šéfa Ivana Bartoše a pražského zastupitele pirátů Mikuláše Ferjenčíka. Vyslechl jejich argumenty, ale ty ho nijak nezviklaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Bartoš

Článek

„Při jednání bohužel byla zcela evidentní generační propast mezi zástupci pirátů a panem ministrem,“ uvedl Ferjenčík. Dodal, že se jim bohužel nepodařilo ministra přesvědčit, že samotný princip, kdy má stát vytvářet seznam zakázaných webových stránek, je scestný.

Součástí zákona o hazardních hrách, který začala Sněmovna projednávat, je blokační paragraf 82, který říká, že provozovatel internetu bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pan ministr o internetu uvažuje pouze jako o trhu, který je potřeba regulovat a danit. Širší souvislosti fenoménu svobodné celosvětové sítě rovných s rovnými mu unikají,“ dodal Ferjenčík.

Facebook prý zatím blokovat nechce

Podle Bartoše Babiš sice mluví o tom, že musí vymýtit hazard, protože je pro občany nebezpečný, ale prakticky řeší pouze registrace a zdanění firem, které v hazardu podnikají.

„Obecně mu asi vadí firmy, které fungují celosvětově, ale nedaní v České republice. Facebook, který platí daně v Irsku, a stovky dalších podobných služeb prý zatím cenzurovat nechce,“ rýpnul si do šéfa ANO Bartoš.

Dodal, že Babiš ani nereagoval na jejich poznámky k situaci ve Francii a Dánsku, kterými se ministerstvo financí inspirovalo, kde podle pirátů začaly cenzurní zásahy státu do internetu narůstat.

Spolu s piráty se proti zákonu postavilo například i Sdružení pro internetový rozvoj SPIR. Podle ředitelky SPIR Kateřiny Hrubešové je snaha ministerstva blokovat internet nepřiměřená a protiústavní.

„Zablokování přístupu k internetové stránce je závažným zásahem do ústavně zaručených práv uživatelů internetu vyhledávat informace, které jim zaručuje čl. 17 odst. 4 Listiny základních práv a svobod,“ uvedla Hrubešová.

Dodala, že stejného účinku by ministerstvo dosáhlo například blokováním platebních transakcí, což omezuje základní práva mnohem méně. Hrubešová také soudí, že v zákoně ani nikde jinde neexistuje záruka, že úředníci budou používat paragraf přiměřeně, a není jasné, jaká kritéria budou při tom využívat. [celá zpráva]

Babiš: Cenzuru zavádět nechceme

Babiš s tím ale nesouhlasí. „Žádnou cenzuru zavádět nechceme. Ministerstvo navrhuje blokovat stránky provozovatelů hazardních her, kteří nebudou mít licenci,“ řekl před časem Právu ministr.

Dodal, že dnes evidují 15 internetových stránek, jejichž provozovatelé poté, co zákon schválí parlament a prezident, budou muset zažádat o licenci nebo své stránky budou muset zrušit. Jedná se o internetová kasina, poker a některé další karetní hry o peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám