Hlavní obsah

Blokovat weby je nesmysl, stačí platby. Sdružení dál bojuje proti návrhu ministerstvu financí

Novinky, mif

Ministerstvo financí si i nadále stojí za návrhem zákona o hazardních hrách, kterým chce bojovat mimo jiné proti serverům s nepovolenými internetovými hrami. Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) však upozornilo, že nejde o nezbytný nástroj pro regulaci hazardu. Návrh totiž počítá s blokací plateb, která představuje stejně efektivní, ale méně zneužitelný způsob regulace.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Sdružení pro internetový rozvoj navrhuje, aby § 82 a s ním spojené části ustanovení článku v § 84 byly z návrhu zákona o hazardních hrách vypuštěny. Jedná se o ustanovení, která umožňují blokaci přístupu k určitým internetovým stránkám. To SPIR považuje za mimořádně silný zásah do práva vyhledávat informace," uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič.

Podle paragrafu 82, který je součástí návrhu zákona o hazardních hrách, bude muset provozovatel internetu vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

Návrh neřeší, co všechno má být blokováno
předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič

Zdůraznil, že návrh zákona stejně počítá s blokací plateb, která na rozdíl od blokování webových stránek neohrozí právo svobodně vyhledávat informace.

"Účinnou prevencí proti hraní nepovolených hazardních her je totiž samotná blokace plateb, kterou zákon přímo uvádí (§ 83): pokud si hráči vůbec nebudou moci vsadit nebo si nebudou jistí, zda jim případná výhra bude moci být vyplacena, cíle zákona bude dosaženo i bez blokace internetu," konstatoval Simkanič.

Podle něj současný návrh nedává dostatečné garance, že moc v rukou ministerstva financí nebude moci být zneužita. "Návrh například neřeší, co všechno má být blokováno, zda celý web či dokonce doména, nebo jen vybrané stránky, jakým způsobem má být blokování provedeno, a neobsahuje povinnost, aby poskytovatelé připojení v případě zrušení rozhodnutí ministerstva financí přístup k zablokovaným stránkám opět obnovili," zdůraznil předseda výkonné rady SPIR.

SPIR už dříve upozornil, že je svobodu internetu v případě schválení návrhu zákona ochoten bránit i prostřednictvím soudu. [celá zpráva]

Nejde o cenzuru, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo již dříve připomínky sdružení odmítlo. "Řízení o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení a na všechna řízení se tak budou aplikovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu," uvedl pro Novinky.cz náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

"Cílem ministerstva financí je pouze odstranění současného neudržitelného stavu na internetovém trhu sázkových her, kdy v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, a zároveň ochrana legálních a daně platících provozovatelů a jejich klientů," doplnil Závodský.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Sdružení pro internetový rozvoj sdružuje široké spektrum významných subjektů české internetové ekonomiky od poskytovatelů obsahu až po telekomunikační společnosti. Mezi členy SPIR patří například Seznam.cz, Microsoft, Vodafone, T-Mobile či Česká tisková kancelář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám