Hlavní obsah

Minimální mzda se zvýší o 700 korun na 9900

Novinky, zpe, tov
Praha
Aktualizováno

Minimální mzda od ledna příštího roku vzroste o 700 korun. Návrh z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) ve čtvrtek posvětila vláda. Nejnižší možný výdělek bude tedy 9900 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Minimální mzda se naposledy zvyšovala v lednu loňského roku, taktéž o sedm set korun. Předtím se o pět set korun zvyšovala v srpnu 2013. Od ledna 2007 do srpna 2013 se držela na hranici osmi tisíc korun.

Zvednout by se měl i minimální výdělek pro postižené, a to o 1300 korun na 9300 korun

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejnižší plat, momentálně tedy 9200 korun měsíčně, pobírá v České republice zhruba 100 tisíc lidí. Ze všech sousedních zemí má ČR nejnižší minimální mzdu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dřív prohlásili, že její nárůst podporují.

„Je pravda, že minimální mzda je v České republice jedna z nejnižších v Evropě. Nemám s tím problém,“ avizoval ještě před jednáním vlády Babiš.

Lidovci chtěli shodu tripartity

Lidovci přitom ještě před čtvrtečním jednáním chtěli, aby se na částce, o kterou se minimální mzda zvýší, shodla tripartita. „Je důležité, aby na takto zásadním tématu byla v rámci tripartity shoda a názorová synergie,“ uvedl před schůzí ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Odboráři žádali původně zvýšení o tisíc korun, zaměstnavatelé navrhovali pětistovku.

Marksová by prý jako sociální demokratka raději viděla ještě vyšší částku. „Ale musíme zachovat kompromis mezi zástupci zaměstnavatelů i odbory. Na vládě jsme hlasovali i variantu o 800 korun, ale pro byli jen ministři a ministryně za ČSSD včetně premiéra,“ sdělila Novinkám Marksová.

Premiér považuje zvýšení minimální mzdy společně se zvýšením platů zaměstnancům veřejného sektoru a mimořádnou valorizací penzí ve výši 600 korun za další důležitý krok v zlepšování situace zaměstnanců.

Minimální mzda znamená hrubou mzdu. Nejnižší čistý výdělek v ČR činí 8188 korun. Je tak asi o 1500 nižší než hranice příjmové chudoby, která byla v roce 2013 na 9683 korunách měsíčně. Minimální mzdu má 22 zemí EU. Česká částka patří k nejnižším.

Zvýšení by mělo stát 1,6 miliardy

Vláda v programovém prohlášení uvedla, že se zasadí o to, aby se nejnižší výdělek postupně přiblížil dvěma pětinám průměrné mzdy. Ta je nyní 25 306 korun. Z toho dvě pětiny jsou 10 122 Kč.

Přidání o 700 korun by mělo v příštím roce stát 1,6 miliardy navíc.

Zvýšení minimální mzdy přinese podle zaměstnavatelů snížení konkurenceschopnosti podniků a varují v této souvislosti i před propouštěním zaměstnanců s nejnižšími platy.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy minimální mzda roste třikrát rychleji než mzda průměrná, což není pro hospodářství zdravé. „Zejména nízkopříjmové pracovní pozice, např. pokladní v hypermarketech, mohou být při rychlém růstu minimální mzdy ještě intenzivněji rušeny a nahrazovány automatickými zařízeními,“ řekl Kovanda. Podobným způsobem reagovaly na zvýšení minimální mzdy například řetězce rychlého občerstvení v USA.  [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte se zvýšením minimální mzdy?
Ano, byla příliš nízká
77 %
Ne, pro firmy to budou neúnosné náklady navíc
19,9 %
Nevím, je mi to jedno
3,1 %
Celkem hlasovalo 1321 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám