Hlavní obsah

Sobotka změny v koaliční smlouvě nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nevidí důvod k tomu, že by se po roce fungování vládní koalice měla měnit koaliční smlouva, jak o tom mluví představitelé hnutí ANO. Podle Sobotky by se měly strany zaměřit na to, jak je dohoda naplňována. Premiér to ve čtvrtek uvedl v rámci pravidelných interpelací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

"My jsme koaliční smlouvu dostatečně prodiskutovali, byla dobře promyšlena a není důvod, abychom teď, po roce, měnili text koaliční smlouvy," řekl Sobotka.

"Pokud se tedy ptáte, tak já jako předseda sociální demokracie nejdu na jednání o plnění koaliční smlouvy s návrhy na její změny," sdělil.

Spor o možnost zvyšovat daně

Předseda poslaneckého klubu vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek naopak řekl, že ANO zvažuje připomínky k programové části smlouvy například k daním nebo zdravotnictví. Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš se v minulosti nechal slyšet, že mu vadí, že koaliční smlouva ponechává možnost například zavést sektorovou daň pro část firem nebo banky.

Sobotka se zaručil, že koalice nepočítá se zvyšování daně z přidané hodnoty a zvyšováním daňového zatížení středně- a nízkopříjmových skupin. "Prostě s ničím takovým koalice v žádném případě nepočítá. A ponecháváme si otevřenou možnost debaty o sektorové dani pro případ, že by se ukázala v příštích letech potřeba posílení příjmů státního rozpočtu," dodal.

Zdanit finanční sektor by Sobotkovi nevadilo

Tato potřeba se podle něj může ukázat, pokud by bylo nutné zajistit peníze na vzdělávání, vědu a výzkum a zvyšování důchodů. Také pokud by se ukázalo, že vládou prosazovaná opatření proti daňovým únikům nejsou dostatečně účinná, pokládá Sobotka za zcela legitimní, aby se koalice vrátila k diskusi o zvýšení příjmů státního rozpočtu například zvýšením daně z příjmů firem. "Ale takovýto návrh v tuto chvíli není součástí vládního programu a není součástí koaliční smlouvy a na tomto postupu by se musely shodnout nejprve koaliční strany," poznamenal.

Jednou z možností by podle Sobotky mohlo být podobně jako na Slovensku vyšší zdanění bank, na jejichž stabilizaci se v minulosti výrazně podílel stát. "Celkové zdanění finančního sektoru v České republice je nízké a zavedení sektorové daně pro finanční sektor by neznamenalo nějakou konkurenční nevýhodu České republiky, ale mohlo by pomoci z hlediska mobilizace příjmů veřejných rozpočtů," uvedl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám