Hlavní obsah

Chládek je spokojený, i když v boji o Senát neuspěl

Novinky, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S výsledkem v senátních volbách jsem spokojen, řekl v úterý Právu ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Ve finálovém boji o křeslo v horní parlamentní komoře ale skončil v poli poražených, zvítězila kandidátka ANO Zdeňka Hamousová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

"Senátní volba není referendum o vládě. Jsem velmi rád, že jsem dostal takový počet hlasů. V prvním kole jsem vyhrál s velkým rozdílem, ve druhém to byla těsná porážka," řekl Právu Chládek. Ten dostal ve druhém kole 9876 hlasů, vítězná kandidátka jich obdržela 10 837.

"Hrály tam roli regionální aspekty. Okres Louny, ze kterého pochází paní Hamousová, je větší než Rakovník, ale na to se nechci vymlouvat. Nikdo nemůže říkat, že je to neúspěch, protože samotný počet hlasů by stačil na vítězství v jedenácti dalších obvodech, byl druhý nejlepší, co se týká poražených," uvedl Chládek.

Přál by si jednokolovou volbu

Na výsledek senátních voleb zareagoval slovy, že by bylo lepší, kdyby se do Senátu volilo pouze v jednom kole. Podle něj to nebylo účelové vyjádření. "Už před šesti lety, ve vítězné volbě, mi řada lidí řekla, že neví, proč má jít znovu volit. Lidé nedostali do schránek volební lístky a spousta z nich nesleduje konkrétně senátní volby v médiích," řekl Chládek.

Je přesvědčený, že jednokolová volba by napomohla větší účasti. "Větší účasti by napomohla jednokolová volba, nebo při dvoukolové volbě udělat všechno pro to, aby lístky byly ve schránkách. Při tak malé účasti může rozhodnout doslova pár hlasů," řekl ministr.

V senátních volbách neuspěl ani Chládkův kolega z vlády, ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Lídr ODS Petr Fiala neúspěšné ministry vyzval, aby vyvodili politickou odpovědnost, protože nedostali důvěru voličů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nechal slyšet, že Chládka z vlády odvolávat nehodlá, pod Prachařem se ale židle kývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám