Hlavní obsah

Žena z Karlových Varů ebolu nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podezření na nákazu virem ebola, které měli zdravotníci u ženy z Karlových Varů, se nepotvrdilo. Pacientka byla v noci na neděli převezena do Prahy na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce kvůli podezřelým symptomům a nedávnému pobytu v Africe. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová v neděli ráno potvrdila, že žena ebolou netrpí a její zdravotní obtíže souvisejí s jiným onemocněním.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ženu s podezřením na nákazu ebolou odvezli do pražské nemocnice Na Bulovce zdravotníci ve speciálních ochranných oblecích.

Článek

Zdravotní stav ženy se zhoršil v sobotu večer. Zvýšené krvácení a informace o nedávném pobytu v Nigérii přiměly zdravotníky k preventivnímu převozu pacientky na specializované pracoviště.

Žena je podle informací Práva zaměstnankyní hotelu Carlsbad Plaza. Sanitka s ní odjela z Karlových Varů krátce před jednou hodinou v noci. Pacientka byla umístěna v biovaku a posádka sanitky na sobě měla ochranné obleky.

„Jeli jsme k pacientce do Karlových Varů. Vzhledem k tomu, že operátorky vyhodnotily, že by se mohlo jednat o infekční nákazu, tak informovaly posádku záchranky, aby si vzali ochranné návleky a biovak,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské záchranky Petra Bakurová.

„Potvrdilo se, že pacientka má nějakou infekční nákazu,” dodala. Žena podle jejích slov pochází z České republiky. O převozu nemocné na specializované pracoviště rozhodl hlavní hygienik.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pacientku s podezřením na nákazu ebolou přenášejí záchranáři v biovaku do sanitky.

„Bude se dekontaminovat nejen místo, kde se žena vyskytovala, ale také záchranáři, kteří ji ošetřovali,” uvedl velitel hasičů Oldřich Volf. Hasiči proto před hotelem postavili dekontaminační stan.

Hygienik podle jeho slov shromažďuje seznamy hostů a zaměstnanců hotelu, kteří přišli se ženou do styku.

Druhý podezřelý případ

S ohledem na inkubační dobu eboly byli zdravotníci k možnosti nákazy skeptičtí, přesto se rozběhl krizový plán.

Ředitelka karlovarské krajské hygienické stanice byla přesvědčená, že možnost nákazy virem eboly je u pacientky málo pravděpodobná. Žena měla podle Jitky Landové zdravotní problémy zhruba týden po návratu a pak se její stav zlepšil. V sobotu se jí přitížilo a omdlela. „Neměla ale žádné vysoké teploty,“ řekla Právu Landová.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sanitka s pacientkou odjela z Karlových Varů krátce před jednou hodinou v noci.

Lékaři nechali ženu odvézt k dalšímu vyšetření do nemocnice na pražskou Bulovku.

V pátek lékaři na základě testů vyloučili nákazu ebolou u muže, který měl příznaky odpovídající nákaze tímto smrtelně nebezpečným virem. [celá zpráva]

V sobotu se pak nepotvrdilo ani podezření na ebolu u studenta, který přiletěl z Ghany. [celá zpráva]

Epidemie eboly se šíří v západní Africe. Nákazu však již zaznamenali i v USA. Od loňského prosince jí podlehlo na 3430 lidí. Před několika dny byl ve Španělsku potvrzen první případ, kdy k infikování došlo na evropské půdě. Čtyřicetiletá zdravotnice María Teresa Romerová Ramosová se v madridské nemocnici nakazila, když asistovala u kněze, jenž se nakazil v Sieře Leone.

Virus ebola
Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.
Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zair).
Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.
Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomocí koagulantů.
Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.
Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.
Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přenáší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám