Hlavní obsah

Nejste schopná řídit Sněmovnu, vyčetl Kalousek Jermanové a nabídl jí čestné místopředsednictví

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Horké chvíle zažila v úterý v předsednickém křesle místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Ta se už v minulých dnech „blýskla” nejasným rozhodováním při řízení schůze. Po sérii chaotických rozhodnutí ji pak v úterý předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek požádal, aby přijala funkci čestné místopředsedkyně se všemi výsadami výměnou za to, že už nebude schůze řídit.

Nejste schopná řídit Sněmovnu, vyčetl Kalousek Jermanové

 
Článek

Do Jermanové se napřed pustil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Místopředsedkyně například chtěla jednat o záležitosti, o níž už Sněmovna rozhodla, následně nechala hovořit s faktickou poznámkou poslance, aniž by to bylo podle jednacího řádu možné.

Série nepřesností, za které se Jermanová postupně omlouvala, přinutila k reakci Kalouska. „Byla byste, prosím, ochotna přijmout pozici čestné místopředsedkyně Sněmovny za zachování všech požitků s vyloučením povinnosti řídit schůzi Poslanecké sněmovny?“ nabídl jí zároveň s tím, že v případě jejího souhlasu sám ochotně zpracuje novelu jednacího řádu, která by takové řešení umožnila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslava Jermanová (ANO) a Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) na zasedání Poslanecké sněmovny

„My bychom opravdu rádi chtěli pracovat. Ale to není výjimka, vy prostě tu Sněmovnu nejste schopna řídit, to opakovaně demonstrujete. Prosím vás, abyste se nad mým návrhem zamyslela,“ apeloval na Jermanovou. „Pro nás všechny je čest, když nás reprezentujete jako naše místopředsedkyně, ale nikdo z nás není schopen vydržet, když tu schůzi řídíte,“ dodal.

Vzala si přestávku a fakticky ukončila schůzi

Jermanová si pak vzala 15minutovou přestávku se slovy: „Abych vám nekomplikovala váš náročný poslanecký život”. Během pauzy se radila s kolegy, po ní se omluvila přítomným za zmatky.

Tím pro ni ale perné chvilky v křesle řídícího Sněmovny nekončily. Slova se opět ujal Miroslav Kalousek, který upozornil, že podle jednacího řádu neměla právo vzít si přestávku jen proto, že se cítí zmatena. „Naopak zákon jasně říká, že v okamžiku, kdy vypnete hlasovací zařízení a vstanete ze své židle, tak schůze končí. Což jste učinila. Říkám to Poslanecké sněmovně pouze pro pořádek, netrvám na tom. Rád bych, kdybychom pokračovali v práci, ale vy jste svou neinformovaností a nekompetentností de iure tu schůzi ukončila,“ prohlásil.

Navrhnul ale poslancům, aby se shodli, že tento její čin neviděli, a pokračovali dál. Jermanová jeho výtky přešla a pokračovala v řízení schůze.

V minulosti budilo pozornost, jak řídil schůze tehdejší předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). "Vy se všichni smějete, ale pojďte si to tady zkusit," řekl jednou poslancům. Při řízení prezidentské volby žádal Vlček mimo oficiální záznam o pomoc místopředsedu dolní komory Vojtěcha Filipa (KSČM). Filip mu odpověděl, aby schůzi "utnul".

Reklama

Výběr článků

Načítám