Hlavní obsah

Miloslav Vlček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Sociálně demokratický politik Miloslav Vlček byl dlouholetým poslancem a především čtyřletým "dočasným" předsedou Sněmovny. Po několika skandálech v roce 2010 rezignoval a ze Sněmovny odešel. Zpět do vyšší politiky ho v roce 2014 dostal premiér Bohuslav Sobotka, když z něj udělal svého poradce.

Narodil se 1. února 1961 v Konici. Vyučil se traktoristou a následně vystudoval střední zemědělskou školu v Prostějově. Poté i Provozně ekonomickou fakultu na Vysoké škole zemědělské v Brně.

V rozmezí let 1983-1989 působil v KSČ. Členem ČSSD se stal v roce 1993 a opakovaně byl zvolen zastupitelem rodných Konic na Olomoucku. Jeho rodná víska, která má asi 2800 obyvatel, se pyšní moderním fotbalovým hřištěm s povrchem za 35 miliónů korun. Dotaci pro utkání okresních mužstev vymohl právě Vlček.

Do Sněmovny se Vlček dostal už v roce 1995, post poslance obhájil i v dalších volbách.

Od roku 1996 do roku 1998 působil jako člen sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a zemědělského výboru. V roce 1998 se stal členem rozpočtového výboru, ve kterém vykonával od ledna do června 2006 funkci předsedy.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Vlček (ČSSD)

Dočasný předseda čtyři roky

Vlček v politice proslul především jako politik, který se stal předsedou Sněmovny  jako rychlé dočasné řešení, ale zůstal v jejím čele čtyři roky.

V roce 2006 byl zvolen předsedou Poslanecké sněmovny. Zavázal se, že bude pouze dočasným předsedou. Funkci měl opustit po vyslovení důvěry první vlády Mirka Topolánka, případně po splnění dalších podmínek. Mělo se zabránit tomu, aby Vlček jako předseda Sněmovny měl třetí pokus na výběr toho, kdo bude pověřen sestavením vlády. Situace se ale nakonec vyvinula jinak, žádná z předpokládaných situací nenastala a Vlček v čele Sněmovny zůstal.

Rok 2010 znamenal pro Vlčka nejtěžší období. Figuroval totiž v kauzách ohledně dotací a půjček. Na volební kampaň si měl půjčit peníze od svého poslaneckého asistenta Zdeňka Klapky. Peníze ale šly na jiný účet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý premiér Jan Fischer, předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), prezident Václav Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na Pražském hradě.

O dalších 2,5 miliónu, které si od Klapky údajně půjčil a ten je pak požadoval, se oba muži soudili. Soud rozhodl, že Vlček je vracet nemusí.

V roce 2010 Vlček lobboval za dotaci v hodnotě 25 miliónů korun na stavbu neziskového sportovního centra v Harrachově pro svého poradce Petra Vrtala. Peníze ale nakonec skončily ve čtyřhvězdičkovém hotelu firmy PV Real, kterou Vrtal vlastnil. Hotel byl následně nabídnut za cenu 120 miliónů korun. Vlček dokonce jednu dobu popíral, že by Vrtala blíže znal.

Finanční skandál ho donutil rezignovat na funkci předsedy. Souběžně se vzdal i poslaneckého mandátu.

Ani tyto situace jej nepřiměnily, aby se přesunul do politického ústraní. Roku 2012 se za ČSSD zúčastnil voleb do Senátu za Šumpersko. Postoupil do druhého kola, tam jej ale porazil nestraník Zdeněk Brož.

V dubnu 2014 se stal poradcem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), má podepsanou smlouvu o poskytování poradenských služeb s hodinovou sazbou 450 Kč. Měsíčně má nasmlouváno až 90 hodin udělování rad.

Vlček je podruhé ženatý a má čtyři děti.

Články k tématu