Hlavní obsah

Véčkaři jsou bez peněz, Okamura jim nic nedá

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Věcí veřejných Jiří Kohout neví, jak bude chod strany dál financovat. Ztroskotal mu plán, o kterém včera informovalo Právo – požádat hnutí Úsvit o deset miliónů za poslance VV, kteří získali mandát na kandidátkách Úsvitu. Tomio Okamura přes deník Právo vzkázal, že véčkům žádné peníze nedá.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Všichni lidé za VV, kteří kandidovali na listině hnutí Úsvit, jsou součástí poslaneckého klubu hnutí Úsvit, takže o žádném finančním vyrovnání nemůže být řeč,“ reagoval na požadavek VV tajemník Úsvitu Jan Zilvar.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celkem si véčkaři podle své místopředsedkyně Olgy Havlové pomýšleli na 10 miliónů z 34,2 miliónu, které od státu získali okamurovci na pokrytí volebních nákladů.

Ve čtrnáctičlenném klubu Úsvitu mají Věci veřejné tři zástupce: Davida Kádnera, Olgu Havlovou a Karla Pražáka. Poslanec Jiří Štětina, který v minulém období byl ve Sněmovně za VV, do strany nevstoupil a v současné době se od ní distancuje.

John se zadlužil třemi milióny

Okamurovo „ne“ udělalo těžkou hlavu předsedovi VV Kohoutovi. „Mám teď co dělat, abych zajistil financování véček. Jeden z možných zdrojů bylo, že požádáme hnutí Úsvit o nějakou participaci. Ale dostalo se to do médií a já si už neumím představit, že bych předstoupil před pana Okamuru a dojednával to s ním. Pan Okamura to bude asi blokovat,“ řekl Právu.

Loni véčka hospodařila s příjmy 21,8 miliónu a výdaji téměř 11 miliónů. Předčasné rozpuštění Sněmovny udělalo straně čáru přes rozpočet.

Na společné schůzce měl proto Kohout na Okamuru vytáhnout ještě jedno téma – přípravu kandidátek na letošní komunální volby. Věci veřejné by chtěly kandidovat s Úsvitem společně – když nic jiného, ušetřilo by jim to milióny.

Už teď se strana potýká s problémy a lídr eurokandidátky VV Radek John si musí kampaň platit ze svého. „Já to beru jako osobní kampaň. Vzal jsem si úvěr od banky tři milióny korun,“ řekl Právu John.

Pokud uspěje, výdaje ho neminou ani po volbách. Prvním sto tisícům příznivců zaregistrovaným na jeho stránkách totiž slíbil zdarma asistenční kartu pro motoristy v hodnotě 1800 korun. Údajně počítá, že dostane od firmy, která karty poskytuje, velkou množstevní slevu.

VV: Chceme být partneři

Jakmile se VV o odmítavém postoji Okamury dozvěděly, začaly své požadavky mírnit. Zřejmě ze strachu, že je vyloučí z jednání o společné kandidátce v komunálních volbách.

„Pokud se bude předseda Úsvitu chovat partnersky vůči Věcem veřejným, tak není důvod k tomu, abychom ho nějakým způsobem očesávali o nějaké peníze pro Věci veřejné,“ řekl Právu místopředseda a poslanec za VV David Kádner.

Vztah mezi véčkaři a Úsvitem se však od voleb zhoršil. Okamura prý nejedná s šéfem VV a na pozvánky na schůzky neodpovídá. „Mrzí mě, že partnerský vztah má pouze k poslancům a doteď vynechával předsedu VV. Já doufám, že se to napraví,“ řekl Právu Kádner.

Jak to bylo s fakturami

Kohoutovi se navíc nelíbí zvěsti o fakturách, které nechala Okamurova firma vystavit Úsvitu za kampaň. Celkem mělo z hnutí do Okamurovy firmy přitéci 1,9 miliónu. „Chtěl jsem požádat o vysvětlení,“ řekl Právu šéf véček.

Jenže vysvětlení se prozatím nedočkala ani média. Zilvar Právu jen řekl, že v dodávání služeb pro Úsvit už Okamurova firma nepokračuje. „Sám Tomio Okamura k ukončení smlouvy vyzval již během zimy, smlouva byla již v minulosti ukončena a narovnána. V současnosti služby zajišťují jiní dodavatelé,“ sdělil Právu Zilvar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám