Hlavní obsah

Logické a očekávatelné, hodnotí politici konec tendru na dostavbu Temelína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí energetické společnosti ČEZ, zrušit tendr na dostavbu dvou bloků temelínské jaderné elektrárny bylo podle politiků očekávatelné a logické. Vláda se ve středu shodla, že neposkytne firmě státní garance na rozvoj jaderné energetiky, načež ve čtvrtek ČEZ oznámil zrušení soutěže.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

"Je to logický krok představenstva v okamžiku, kdy situace na energetickém trhu nedává naději na ekonomickou návratnost takovéhoto kroku," uvedl místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten souhlasí i s rozhodnutím vlády, podle něj by případné státní záruky zatížily rozpočet.

Jiného názoru je exministr průmyslu Martin Kuba (ODS), podle něhož jde o chybu vlády. „Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš ukázali, že je nezajímá budoucnost české energetiky, české ekonomiky, České republiky, ale důležitější jsou pro ně aktuální volební preference,” uvedl Kuba na adresu předsedy vlády a vicepremiéra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Samotné zrušení tendru je sice nepříjemné pro odložení data zahájení výstavby třetího a čtvrtého bloku, ale doufám, že nové vypsání výběrového řízení povede k dosažení lepšího výsledku zejména v otázce ceny a nejmodernějších jaderných technologií,” okomentoval rozhodnutí šéf komunistů Vojtěch Filip.

Nynějšího ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) rozhodnutí ČEZ netěší, nicméně jej chápe. Mrzí jej zejména, že nevzniknou pracovní místa, které by stavba zajistila.

"Domnívám se, že to jasně vyplynulo ze stanoviska vlády," řekl k rozhodnutí ČEZ vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Podle něj bylo předem známo, že ČEZ bez státních garancí nechce v tendru pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám