Hlavní obsah

ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína

Novinky, ČTK, Tomáš Volf
Aktualizováno

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Oznámil to uchazečům. Vláda ve středu odmítla dát na rozvoj jaderné energetiky státní garance.

Foto: Novinky

Článek

Energetická společnost ČEZ ve čtvrtek zrušila zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín, sdělil to mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Rozhodnutí ČEZ předcházela i komunikace s vládou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), řekl Kříž.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bylo to dlouho očekávané, po tom co tady v posledních dnech harmonizovaně předvedly vláda a ČEZ, tak to byla otázka hodin. V zásadě z toho vyplývá, že stát nedává záruky a ČEZ tedy Temelín nestaví,“ řekl Novinkám expert na energetiku, analytik J Michal Šnobr.

„Důvody pro zrušení tendru jsou i zcela racionální, podmínky na evropském trhu aktuálně vůbec nedávají možnost stavět v regionu jadernou elektrárnu způsobem, který ČEZ předjímal v roce 2008. Co tehdy měli spočítáno, dnes absolutně neplatí,” dodal.

Situace se změnila

„Tehdy se mluvilo o tom, že Česko bude v roce 2015 trpět nedostatkem elektřiny, aktualizovaná koncepce počítala s potřebou nového zdroje v roce 2025 podle mého názoru z naprosto přehnaných odhadů ve spotřebě elektřiny, reálně to bude spíše kolem roku 2035.

Teď by si Česká republika měla uvědomit, co v energetice potřebuje, že je součástí Evropské unie a sousedem Německa. Myslím, že nyní bude období tak pěti či osmi let, kdy se bude rozhodovat, kudy vlastně, a zda jádro je to finální řešení,“ dodává Šnobr.

 Beneš: Jádro ještě budeme potřebovat

Turbulentním změnám v energetickém sektoru připisuje zrušení tendru, který ČEZ vyhlásil v roce 2009, i samotný generální ředitel největší české energetiky Daniel Beneš.

"Zatímco původně byl projekt, vzhledem k tržní ceně elektrické energie a dalším faktorům, plně ekonomicky návratný, dnes jsou ohroženy veškeré investice do zdrojů elektrické energie, jejichž výnosy závisí na prodeji elektřiny na volném trhu," řekl Beneš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Podle něj to ale neznamená, že firma v České republice končí s výstavbou jaderných zdrojů. "Nebezpečí, že do 20 let nebudeme schopni pokrýt spotřebu energie v naší zemi, je stále akutní. Jen naše plány budeme muset přizpůsobit změnám, jež se nyní připravují v Bruselu. Je zřejmé, že na zajištění dalšího rozvoje jaderné energetiky bude třeba v budoucnosti úzce kooperovat se státem," poznamenal šéf ČEZ.

Sobotka: Po solárním průšvihu nechceme riskovat

Ve čtvrtek ale kabinet uvedl, že má zájem pokračovat v rozvoji jaderné energetiky v ČR, ovšem bez jakéhokoliv typu státních záruk.[celá zpráva]

Akcie ČEZ na burze po zveřejnění informace začaly růst, za čtvrt hodiny si připsaly dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám